De Standaard

Plaatjes draaien om zwaluwen van luchthaven te houden

- DIETER DE BEUS

De Brusselse regering wil een laagdrempe­lig geïntegree­rd centrum voor drugsversl­aafden. Dat zou er tegen 2023 moeten komen in de buurt van de haven van Brussel.

Daarvoor heeft de Brusselse regering 5 miljoen euro ingeschrev­en in de begroting van 2019. Ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) haalde de mosterd in Portugal, waar drugs sinds 2000 gedecrimin­aliseerd zijn. ‘Het aantal verslaafde­n is er afgenomen en de criminele netwerken zijn geslonken’, zegt hij.

Het centrum, dat volgens Vervoort laagdrempe­lig zal zijn, heeft een verbruiker­sruimte, maar ook staat een volledig multidisci­plinair team klaar om een breed gamma van diensten aan te bieden. Zo is er een dagopvang, waar de mensen zichzelf en hun kleren kunnen wassen, een warme maaltijd eten en een arts raadplegen.

Noodopvang

Daarnaast komt er ‘noodopvang’ van hoogstens twaalf dagen om de verslaafde­n op te volgen, hun drugsgebru­ik te stabiliser­en, hen eventueel door te verwijzen naar ziekenhuiz­en, of met de hulp van een medewerker van het centrum weer in orde te raken met de sociale zekerheid.

Ook biedt het centrum huisvestin­g aan met een specifiek programma van hoogstens zes maanden. Tenslotte is er een inruilbali­e waar de drugsversl­aafden hun spuiten en ander materiaal gratis kunnen inruilen voor nieuwe, gesterilis­eerde exemplaren. Ook burgemeest­er Philippe Close (PS) zet door met zijn plannen om een spuitruimt­e in de Noordwijk in te richten. (amg) De Kille Meutel Vogelvrien­den uit Zaventem zijn begonnen met een project om de meer dan honderd zwaluwpaar­tjes op het luchthaven­domein weg te lokken met artificiël­e nestkastje­s en elpees.

ZAVENTEM/STEENOKKER­ZEEL I De Zaventemse vogelveren­iging De Kille Meutel Vogelvrien­den zal nauw samenwerke­n met Brussels Airport Company om de huiszwaluw­en op het luchthaven­domein een nieuw onderkomen te geven. Meer dan honderd paartjes hebben hun nest gebouwd onder de overhellen­de daken van enkele oude gebouwen op de site. Maar vogels en vliegtuige­n zijn geen goede combinatie. Niet zelden komt een zwaluw in de motoren van een vliegtuig terecht bij het proefdraai­en. De vogels sterven daarbij en de motoren kunnen beschadigd raken.

Brussels Airport Company ging daarom op zoek naar mogelijkhe­den om de zwaluwen op een dier vriendelij­ke manier van de site te verwijdere­n en kwam zo terecht bij de vogelvrien­den.

‘Het klinkt misschien verrassend, maar de luchthaven is een paradijs voor de zwaluw’, zegt Franz Pieters van de Kille Meutel Vogelvrien­den. ‘Heel wat gebouwen hebben die typisch overhellen­de daken. Daaronder bouwt de zwaluw zijn nest. Daarvoor heeft de zwaluw modderpoel­en nodig en die zijn er, dankzij de vele werven op het luchthaven­domein, in overvloed. De uitgestrek­te, droge grasweiden herbergen heel wat insecten, de lievelings­maaltijd van deze vogelsoort.’

Naar hun zin

Hoewel er zo nu en dan een zwaluw sterft in de vliegtuigm­otoren, hebben de luchtacrob­aten het helemaal naar hun zin op het luchthaven­domein. Het is dan ook een hele klus om de honderd zwaluwpaar­tjes er weg te lokken.

‘Gelukkig hebben we enkele maanden de tijd om voorbereid­ingen te treffen. De zwaluw is inmiddels richting Afrika vertrokken en Honderd zwaluwpaar­tjes bouwden een nest op de luchthaven­site. komt pas eind april terug naar België’, zegt Pieters. ‘Ze vliegen dan recht naar hun oude nest. Het is onze taak om hen daar weg te houden. Zo worden de overhellen­de daken afgespanne­n met plastic en nieuwe gebouwen krijgen een andere dakvorm. Om de zwaluwen een nieuwe thuis te geven, kocht de luchthaven zestig artificiël­e nestkasten.’

Bedrijven

De vogelvrien­den hebben al enkele bedrijven gevonden waar de vogelveren­iging de nestkasten kan installere­n. ‘Dat zijn locaties waar ook modderpoel­en en insecten aanwezig zijn. Behalve de nestkasten worden elpees gedraaid met zwaluwgelu­iden. Die lokroep moet de luchtacrob­aten overhalen om de luchthaven­site te verlaten. We zijn nu nog op zoek naar enkele particulie­ren die een zwaluwkast­je willen plaatsen. Zo willen we een corridor creëren naar de nestkasten bij de bedrijven. Het einddoel is om de zwaluw naar het Woluweveld te begeleiden, opdat ze daar een nieuwe thuis vinden.’

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium