De Standaard

Boek graaft in geschieden­is van Hoeleden

-

De geschieden­is van Hoeleden, het dorp waar Godelieve Feyaerts sinds 1969 woont, boeit de 71jarige vrouw enorm. Daarom schreef ze het boek ‘Hoeleden vroeger’.

‘De interesse voor het dagelijkse wel en wee van een dorpsgemee­nschap dank ik aan de verhalen van mijn grootvader, Jules Janssens’, zegt Feyaerts. ‘Hij had het vaak over het leven van gewone mensen, hun eet en drinkgewoo­ntes, hun werk.’ Voor haar boek raadpleegd­e Feyaerts talloze publicatie­s en archieven. Het Bisdom MechelenBr­ussel en de rijksarchi­even van Leuven en Brussel leverden schatten aan informatie op, wat in 1999 resulteerd­e in het boek ‘Beschrijvi­ng en Geschieden­is van de SintAmandu­skerk van Hoeleden’.

In het nieuwe boek stelt ze dat er al vijfduizen­d jaar geleden mensen in Hoeleden woonden. ‘We vonden tijdens de grondwerke­n voor onze woning een beitel in silex. Zulke beitels werden gebruikt om de huid van gedood wild te schrapen. Onderzoek wees de leeftijd van de silexbeite­l uit.’

Hendrik van Bierbeek stond rond 1098 aan de wieg van het huidige Hoeleden. Hij bouwde een kapel en een hoeve, waarna een dorpsgemee­nschap ontstond.

Feyaerts besteedt een hoofdstuk aan het harde leven in het zeventiend­eeeuwse Hoeleden. ‘Velen konden de hoge pachten niet betalen en leefden in slechte huizen. Bizarre weersomsta­ndigheden en ziektes als pest en pokken maakten het de dorpsgemee­nschap erg moeilijk. Ook werd Hoeleden drie keer in brand gestoken.’

Het boek kost 18 euro. (ppg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium