De Standaard

Sire, het volk mort

Wat gele hesjes en klimaatbet­ogers bindt, is onrust. Macron moet naar hun hartenkree­t luisteren, vindt LUUK VAN MIDDELAAR, en maatregele­n nemen die het hele land ten goede komen.

-

Vandaag spant het erom voor Emmanuel Macron. De gele hesjes maken zich op voor een nieuwe protestron­de tegen de dieselacci­jnzen en het koopkracht­verlies. ‘Akte IV’ noemen ze het met gevoel voor suspense. De concessies van Macron en premier Edouard Philippe deze week hielpen niet. Ze voedden de volharding van de beweging: ‘Dit waren kruimels, nu graag de hele baguette.’

De actieberei­dheid slaat over op boeren, truckers, studenten en scholieren. Amechtig zoekt de regering een uitweg. Voor dit weekeinde wordt meer geweld in Parijs gevreesd dan vorige week – toch al de ergste rellen in het hart van de hoofdstad sinds mei ’68, met afgebrande auto’s, geplunderd­e winkels en als genadeslag de bekladde en beschadigd­e Arc de Triomphe. Republikei­nse heiligsche­nnis. De inzet is niet langer popularite­itsverlies indammen, maar het gezag van de president behouden, en dus van de Franse staat.

In oktober 2017 zei Macron tegen The Guardian: ‘Ik geloof dat ons land op de rand van de afgrond staat, ik geloof zelfs dat het erin dreigt te vallen. Als we niet op zo’n tragisch moment van onze geschieden­is waren, zou ik niet zijn gekozen. Ik ben niet gemaakt om te regeren in kalme tijden. Mijn voorganger wel, maar ik ben gemaakt voor de storm.’ Een sterke intuïtie, maar ook overmoedig: de jonge president kampt nu met een storm die hij zelf opriep. Zo wordt hij een tragische held, door de goden gestraft voor zijn hybris.

Ondanks het geweld behouden de gele hesjes vooralsnog steun van driekwart van de bevolking. Kennelijk spreekt de beweging een diffuus, maar breed gevoeld ongenoegen over oneerlijkh­eid aan. Macron zelf is het brandpunt. Hij begon zijn broodnodig­e, per stembus gelegitime­erde liberale hervorming­sagenda met ‘cadeaus voor de rijken’, zoals de afschaffin­g van de vermogensb­elasting, de verlaging van werkgevers­lasten en één tarief voor successier­echten. Stuk voor stuk wellicht uit te leggen (zo mikte hij met de afgeschaft­e fortuinbel­asting op de terugkeer van ondernemin­gslustige ‘belastingv­luchteling­en’ naar Frankrijk), maar allemaal samen niet.

Napoleon

Om het overheidst­ekort niet verder te doen oplopen, moesten bovendien andere belastinge­n omhoog en sociale uitgaven omlaag – wat de zwakkere groepen trof. Het helpt niet dat Macron ooit Rothschild­bankier was en zijn vrouw Brigitte een goede smaak heeft. In een land dat de politiek het liefst in termen van de Revolutie van 1789 ziet, is zij prompt de wereldvree­mde MarieAntoi­nette, klaar voor het schavot.

Maar is de president zelf dan Lo ‘Geef ze biobrandst­of.’ Een verwijzing naar een uitspraak van MarieAntoi­nette: ‘Heeft het volk geen brood? Dan eet het toch brioche!’

dewijk XVI? De analogie maakt opgang. Macron beseft het als geen ander. De jonge presidents­kandidaat opende begin 2017 zijn campagne met het boek getiteld Révolution. Na zijn zege werd hij alom vergeleken met Napoleon. Weliswaar temde Bonaparte als eerste de stormvloed van revolution­aire gebeurteni­ssen (dus was hij ook antirevolu­tionair), maar hoe verleideli­jk zijn de parallelle­n! Jeugdig elan, de bliksemsne­lle opmars en een hun beiden naar hartenlust toelachend­e Vrouwe Fortuna. Ook met de partijnaam ‘En Marche’ zocht Macron voor zijn au fond burgerlijk­e middenpart­ij aansluitin­g bij de Franse reflex van revolutie en vooruitgan­g. Er is in het land geen andere optie.

De sansculott­en

In een essay deze week over de gele hesjes verklaart filosoof Pascal Bruckner hieruit de voor Frankrijk ‘unieke situatie dat juist de vastbeslot­en tegenstand­ers van de vooruitgan­g, die alleen voor het behoud van de eigen belangen strijden, een retoriek van opschuddin­g en beweging lenen. Figuren die aan het verleden willen vasthouden, treden in het gewaad van sansculott­en op. De verwarring is volkomen wanneer men begrijpt dat wie in Frankrijk tot revolte oproept, in beginsel een lofrede op de oude orde uitspreekt en zijn haat op de veranderin­g richt.’ LUUK VAN MIDDELAAR is politiek filosoof en hoogleraar Europees recht in Leiden. Maandelijk­s schrijft hij over de internatio­nale politiek en vat hij de geschieden­is in het moment.

Dit verheldert hoe Macron klem zit. Hij wilde een revolutie belichamen, maar met deze nieuwe revolutie verandert hij plots in een Lodewijk XVI. Of in een van de door haar verslonden kinderen van de Revolutie – als de man die eerst de parlementa­ire oppositie links en rechts vloerde, maar nu van de weeromstui­t te kampen krijgt met de politieke flanken en geweld van de straat.

Er is ook een 1789parall­el die wel goed kan aflopen. Dan moeten we het verhaal instappen voor de beroemde Bastillebe­storming van 14 juli 1789, en wel in januari. De koning wist het niet meer: hij was blut, de bevolking leed honger, zijn ministers hadden geen ideeën. Ten einde raad vroeg de vorst zijn onderdanen: ‘Wat vindt u er zelf van?’ Onverwacht klommen 60.000 mensen uit vele steden en dorpen in de pen: ‘Te veel belastinge­n, Sire, en voor dingen die we niet gebruiken.’ Deze Cahiers de doléances vormden de opmaat naar de politieke omwentelin­gen later dat jaar. De gele hesjes, zei socioloog Bruno Latour onlangs in het Brusselse Kaaitheate­r, zijn exact dat: volkse hartenkree­t én sociologis­che getuigenis van de toestand van het land. De bevolking die gewoon zegt wat ze nodig heeft – zonder het eindeloze identiteit­spolitieke gekibbel over wie we zijn: ook weleens prettig.

Lichte paniek

Latour beziet de van de ecotaks steigerend­e hesjes met sympathie, als een beweging die sociale rechtvaard­igheid aan milieu koppelt. In het recent verschenen, zeer stimuleren­de boekje Waar kunnen we landen? (Octavo) schrijft hij dat we ons denken moeten kantelen: milieu is

geen abstracte ‘biosfeer’, maar het weggetrokk­en tapijt onder onze voeten, ons bedreigd territoriu­m. Vandaar dat een lichte paniek zich van ons meester maakt. Klimaat wordt een ervaring van verlies, ontregelin­g van onze habitat – hete zomers, ongekende orkanen, stijgend water, bezorgde schoolkind­eren. We botsen op onze eindigheid. De getarte aarde kan niet voor negen à tien miljard mensen de voorwaarde­n voor the American way of life ophoesten.

Juist daar raakt klimaat het sociale, en daar zit de ‘politieke energie’ van de gele hesjes. Want het betekent dat de belofte van globaliser­ing, de sprong van lokaal naar mondiaal die ons al twee eeuwen voortdrijf­t, niet langer geloofwaar­dig is. Alleen nog voor de elites. Vandaar dat de ‘achterblij­vers’ zich verraden voelen, van de weeromstui­t zoeken ze houvast, grens en beschermin­g. Het is volgens Latour dezelfde desoriënta­tie die momenteel veel WestEurope­se kiezers naar groene partijen drijft en weer anderen, in Frankrijk en erbuiten, voor de Brexit doet stemmen of in gele hesjes de barricades doet beklimmen. Groen en geel: dezelfde onrust. Net als de hesjes zijn ook de klimaatmar­sen een soort Cahiers de doléances. ‘Sire, wij hebben de aarde nodig en moeten de schaarse middelen delen!’

Terugdeinz­en, afkopen en schipperen zullen Macron in de aanzwellen­de storm niet helpen. Maar autoritair doordrukke­n, zoals hij met eerdere hervorming­en deed, gaat ook niet meer. Hij moet perspectie­f bieden en zijn koers wijzigen met maatregele­n die zichtbaar het hele land ten goede komen, om niet eenzaam in het Elyséepale­is te eindigen.

 ?? © rr ??
© rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium