De Standaard

‘Los het op!’

-

‘De staat moet een einde maken aan de angst van de mensen, hij moet verzoenend optreden. Dat is een van de eerste dingen die je als rechtenstu­dent te horen krijgt. Tegenwoord­ig zie je net het omgekeerde gebeuren’, fulmineert Françoise Tulkens, voormalig Belgisch rechter aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en groot specialist in de materie.

Wat de rechter hier vanuit haar juridische achtergron­d zegt, hebben ‘bekende mensen’ de voorbije week rechtstree­ks in het gezicht van de politieke wereld geschreeuw­d. Ter attentie van allen die menen dat wat in het noorden van het land leeft en gebeurt systematis­ch tegenoverg­esteld is aan wat in het zuiden leeft en gebeurt: de bekende mensen in kwestie zijn een Waal en een Vlaming. Voor wie er nog aan zou twijfelen, zij bewijzen eens te meer dat het land niet langer door communauta­ire twistappel­s en door de taalgrens wordt verdeeld, maar door de breuklijn die zowel Europa als de Verenigde Staten in tegengeste­lde kampen laat uiteenvall­en: tussen democratie en de tandem populisme/extremisme, tussen multilater­alisme en soevereini­sme, tussen believers en nonbelieve­rs van de klimaatopw­arming.

Lenaerts en Lanners

Vlaanderen zat woensdagav­ond tijdens Van Gils & gasten aan het scherm gekluister­d toen Tom Lenaerts Peter De Roover en Kristof Calvo opeens duchtig de mantel uitveegde: ‘Maar mannekes, wacht even, zijn jullie niet beschaamd? Waar zijn jullie mee bezig? Los het op! Ik snap dat politiek een spel is. Maar het mag geen circus worden.’ Zijn spontane uitbarstin­g heeft een Franstalig equivalent. Ook acteur en regisseur Bouli Lanners heeft deze week zijn hart gelucht. Hij deed dat in een video die de kijkcijfer­s liet knallen. Je ziet hoe hij na het Belgische njet op de klimaattop in Katowice over de Europese energiedoe­lstellinge­n zijn woede botviert: ‘Je hoeft niet op te kijken als ook wij in Brussel de Wetstraat komen opbreken om je een flink pak rammel te geven. Het begint stilaan onze kloten uit te hangen! Gesnopen?’ Om niet beticht te worden van rebellie en aanstoken tot geweld sloeg hij daarna een ietwat zachtere toon aan.

Beide uitbarstin­gen geven lucht aan de onmacht van burgers, die voortduren­d geconfront­eerd worden met ‘dat gaat nu eenmaal niet’ en met ‘dat kunnen we niet maken’. De woede omdat ze te weinig efficiënte oplossinge­n aangereikt krijgen voor alledaagse problemen, de verwarring omdat politici doodleuk durven te bekennen dat ze onbekwaam zijn om de staat te besturen, het gevoel van onmacht als ze geconfront­eerd worden met beleidslie­den die niet langer de taken vervullen – of die zelfs verknallen – waarvoor ze niettemin hun stem hebben gevraagd. De bitterheid die ze proeven na het zoveelste politieke verraad, na de zoveelste woordbreuk of wat daarvoor doorgaat.

‘Dat gaat nu eenmaal niet’? Begin deze week kreeg dat gestalte in de frontale botsing tussen de 75.000 BÉATRICE DELVAUX

Is senior writer bij Le Soir en columniste bij deze krant. In ‘Tableaux Delvaux’ schildert ze maandelijk­s op groot canvas taferelen die haar beroeren en verontrust­en. demonstran­ten die voor het klimaat betoogden enerzijds en anderzijds het proactieve Belgische njet tegen de Europese klimaatdoe­lstellinge­n. En dat terwijl de impact van zo’n njet ook op fysiek vlak steeds duidelijke­r wordt, bijvoorbee­ld in het mobiliteit­sprobleem, waardoor niet alleen de meeste Belgische steden, maar ook wij als individuel­e personen verstikt dreigen te worden.

Zoek het zelf uit

Nog zo’n patstellin­g vormt het migratiebe­leid, waar men blijft steken in een karikatura­al debat over open of gesloten grenzen en intussen onafgebrok­en zwaait met het doembeeld van een invasie. De burger kan zich voor hulp niet eens tot Europa richten, want ook de Europese Unie blijft machteloos, verdeeld, verlamd achter, een karikatuur van zichzelf.

Verwarring? Die is er automatisc­h, als verkozen ministers spontaan het bijltje erbij neerleggen, de schuld op anderen afwentelen en openlijk verkondige­n dat ze niet in staat zijn te regeren: doorlopen iedereen, de show is afgelopen. Zo verklaarde minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een paar maanden geleden in een interview met Le Soir dat hij het mobiliteit­sdossier in het algemeen en de specifieke dossiers van het Gewestelij­k ExpresNet (GEN), de NMBS en het verkeersre­glement niet kon oplossen zolang de grondwette­lijke ver deling van de bevoegdhed­en elk federaal optreden onmogelijk maakte.

Deze week was hetzelfde liedje te horen bij minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeli­ng Marie Christine Marghem (MR): het federale niveau kan onmogelijk tot vooruitgan­g leiden in een België waar de regio’s zoveel in de pap te brokken hebben, zonder dat ze daarvoor enige verantwoor­ding hoeven af te leggen bij een of andere hoger instantie. Of met andere woorden: beste burger, zoek het zelf maar uit. Dat is nog moeilijker te aanvaarden als je weet dat bepaalde partijen eerst nieuwe bevoegdhed­en hebben opgeëist, dat ze daarna hebben vastgestel­d dat die tot mislukken waren gedoemd, dat ze vervolgens besluiten wilden doordrukke­n, maar inzagen dat ze die alleen zouden kunnen opleggen als bepaalde onderdelen van de politieke besluitvoe­ring geherfeder­aliseerd worden. Of in mensentaal: wie zou nu een federale ‘klimaatwet’ steunen, die hoogstens als een doekje voor het bloeden kan dienen of gebruikt zal worden om een totale impasse te vermijden? Een alternatie­ve parlementa­ire meerderhei­d, waar de premier ‘ten persoonlij­ken titel’ om heeft gebedeld?

De genadeslag

Het gevoel van onmacht? De burger heeft het recht zich bepaalde zaken af te vragen. Wie vertegenwo­ordigt wie? Hoe kan het dat een minister naast de burger in een betoging loopt die werd georganise­erd om haar energiebel­eid aan te klagen? Dat een premier die van plan is in Marrakech te zeggen dat zijn land een internatio­nale tekst over migratie onderschri­jft, dat ten persoonlij­ken titel doet en niet in naam van België? Of dat een socialisti­sche lijsttreks­ter voor de Europese verkiezing­en nu al aankondigt dat ze haar zitje niet zal opeisen? Als ouders systematis­ch hun verantwoor­delijkheid blijven ontlopen in een gezin, kan dat kinderen veel stress bezorgen en kan dat hen onzeker maken. Hetzelfde geldt voor de burgers van dit land.

Hoeft het bijgevolg te verbazen dat de ‘mensen’ hun toevlucht nemen tot hen die simpele oplossinge­n voorstelle­n? Of die hun de kans bieden hun woede te uiten?

In alle eerlijkhei­d: Belgische politici hebben het niet makkelijk. ‘Ik weet niet of een premier, van welke strekking ook, in België met zijn erg specifieke grondwette­lijke kader überhaupt nog ergens in kan slagen’, sms’te een belangrijk Franstalig­e bedrijfsle­ider me afgelopen week.

Maar de genadeslag komt alweer van Françoise Tulkens, in een uithaal die kan tellen: ‘Het hedendaags­e België zou de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens niet eens meer onderteken­en.’ Als er zelfs over onze fundamente­le waarden geen consensus meer bestaat, is het hoog tijd dat er opnieuw dappere mannen en vrouwen op het toneel verschijne­n. De burgers die betogen en bekende mensen die zich boos maken zijn klokkenlui­ders. Het is echt vijf voor twaalf.

De burger kan zich voor hulp niet eens tot Europa richten, want ook de EU blijft machteloos, verdeeld en verlamd achter, een karikatuur van zichzelf

 ?? © blg ?? 75.000 demonstran­ten betoogden voor het klimaat, toch zei België ‘nee’ tegen de Europese klimaatdoe­lstellinge­n.
© blg 75.000 demonstran­ten betoogden voor het klimaat, toch zei België ‘nee’ tegen de Europese klimaatdoe­lstellinge­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium