De Standaard

Morgana, de zoektocht naar het gouden appeltje

Zeg niet Jonagold, zeg Morgana. Een nieuwe Belgische appel moet de consument weglokken van de buitenland­se Pink Lady. De lat ligt hoog, en dat voor een appel waarop jarenlang door niemand acht werd geslagen.

- KARSTEN LEMMENS

RILLAAR I Niemand had hem opgemerkt, die grote, helderrode appel. Niemand had erin gebeten, en de volle, aromatisch­e en zoete smaak geproefd. Over het hoofd gezien. Een vergeten appel. ‘Geen idee hoe dat kwam’, zegt Inge De Wit, bioingenie­ur bij Bet ter3fruit, een bedrijf dat nieuwe appelvarië­teiten ontwikkelt. Nochtans vond de bestuiving van de bloesems, en dus de ‘geboorte’ van het ras, al in 1990 plaats. Het zou meer dan een decennium du ren vooraleer De Wit er voor het eerst haar tanden in zette. ‘De mooie kleur, de zoete smaak, de knapperige textuur’, mijmert ze. ‘Hij viel onmiddelli­jk op.’

Het kind moest een naam hebben. Kizuri, zo werd het ras gedoopt. En als alles goed gaat, gaat hij rond 2020 in uw supermarkt de strijd aan met de populaire, maar buitenland­se, Pink Lady, onder de merknaam Morgana. Aan

de kant, Jonagold?

Jonagoldmo­eheid

Want Jonagold, dat is al sinds de jaren 80 dé oerbekende Belgi sche appel. Naar verwach ting zal hij, sa men met zijn roder ge kleurd muta tiebroertj­e Jonagored, dit jaar 63,6 pro cent van de Belgische ap pelteelt uitma ken. Maar de klad zit erin. De Jonagold volgt dezelfde trend als de totale Belgische appelprodu­ctie: een steevast dalende lijn. ‘De Jonagold heeft zeer sterke kanten’, zegt Dany Bylemans, professor aan de KU Leuven en direc teur van Pcfruit, een onder zoekscentr­um in fruitteelt. ‘Zo kwam hij recent bij een test aan een Amerikaans­e universite­it nog als lekkerste appel uit de bus.’ Maar de leeftijd van de appel begint zijn tol te eisen. ‘Jonagold was geweldig succesvol, maar aan de levensduur van elk product komt een einde’, zegt Bylemans. ‘De consument gaat op zoek naar nieuwe dingen.’ Bovendien is de Jonagold niet langer een be schermd ras, waardoor er tal van varianten op de markt komen die allemaal voor Jonagold doorgaan. Van blozende, knapperige exem plaren tot doffe, bloemige flutap pels. ‘Zo kan de consument teleur gesteld raken’, zegt Nicolas Ste vens, ceo van Better3fru­it. ‘En dat is wel het ergste wat je kunt doen.’

Pink Lady sprong succesvol in dat gat. Die van oorsprong Austra lische appel is een ‘clubras’, wat inhoudt dat het een gepatentee­rd ras is waarvan de productie, pro motie en verkoop streng worden gemonitord door de achterligg­en de ‘club’. Door die strenge regels ziet elke geïmportee­rde Pink Lady er hetzelfde uit. ‘Ik vind hem niet lekker en zou hem nooit kopen’, zegt De Wit, die duizenden appels per jaar proeft. Ja, het is een zoete appel. Maar de textuur vindt ze maar niets. Toch snapt ze de com merciële aantrek ervan. Elke ap pel is dezelfde, dus de consument weet exact wat hij mag verwachten. Geen teleurstel­lingen. En hij blijkt zelfs bereid om er de hoge prijs van bijna vier euro per kilo voor te betalen.

En die oude trouwe Jonagold? Die wordt zo almaar meer in het verdomhoek­je geduwd. Door overaanbod op de markt zijn ook de prijzen ervan gekelderd. Sinds Europees fruit Rusland niet meer binnenmag, wordt de markt hier ook nog eens overspoeld door massa’s Poolse Jonagolds, wat de prijzen nog meer onder druk zet.

Het verklaart waarom onze fruitboere­n, om het hoofd boven water te houden, hun appelbo men de laatste jaren massaal hebben ingeruild voor peren. Omdat de regiogebon­den conference­peer nog steeds een sterk exportprod­uct is – het Russische handelsemb­argo daargelate­n.

Zoeken naar de killer

Was de appelprodu­ctie in ons land ooit driemaal groter dan die van peren, dan is dat nu omgekeerd. 10.000 hectare peer, tegenover 6.300 hectare appel, weet Bylemans. ‘En dat kan zo niet blijven duren’, voegt Stevens toe.

Daarom wordt al jarenlang noest gezocht naar een tegenstand­er voor de Pink Lady in het Hagelandse Rillaar. Daar, pal naast de drukke E314, worden jaarlijks 20.000 bloesems van appelbomen bestoven. Manueel, met een pipet. Het is je reinste monnikenwe­rk. Maar zo creëert Better3fru­it, oorspronke­lijk een spinoff van de KU Leuven, onophoudel­ijk nieuwe appelrasse­n. Door allerhande soorten met elkaar te kruisen.

De vruchten van de bestoven bloemen leveren 35.000 pitten op, die uiteindeli­jk 10.000 boompjes voortbreng­en. Eentje per ras. Na een eerste selectie, op basis van uitzicht, bewaring en smaak, wordt de groep verkleind tot 100 stuks. Dat gebeurt zoals u het zich inbeeldt: Inge De Wit die samen met enkele collega’s duizenden appels proeft. Zoals je wijn proeft: happen en weer uitspuwen. ‘Aan het eind komen de appels je oren uit’, lacht ze.

Dan volgt een tweede schifting, die kijkt naar criteria zoals opbrengst en ziektegevo­eligheid. Om dan uiteindeli­jk bij één appel uit te komen.

Het proces wordt hier in enkele beknopte regeltjes beschreven, maar vergis u niet: dit duurt zo’n vijftien jaar. Dan moet er nog een vijftal jaar bij om een nieuwe appel te commercial­iseren. ‘Als je vertelt dat we werken met twintig jaar investeren vooraleer iets begint op te brengen, dan geloven ze je eerst niet’, lacht Stevens.

Er zijn al verschille­nde pogingen ondernomen om met zo’n nieuwe appel de Belgische markt open te breken. Zoals met de Kanzi, die ook in Rillaar werd ontwikkeld, maar die althans in België de beloften niet heeft ingelost. Volgens Stevens door een combinatie

‘De Morgana zal duurder zijn dan de Jonagold. Maar goedkoper dan de Pink Lady’

van conservati­sme bij de telers, en het gebrek aan animo om ‘bij de club’ te horen. Voor een clubras kiezen houdt namelijk in dat de teler zich aan strenge regels moet houden. Volgens Bylemans had den Belgische telers lang angst ‘om hun zelfstandi­gheid te verlie zen’. Daardoor kwam de Kanzi hier nooit echt van de grond.

Tvspotjes

Nu proberen ze het dus op nieuw met de Morgana. Die verge ten appel uit Rillaar, die plots tus sen de duizenden gekruiste appels werd opgemerkt. Alles leek goed te zitten: een mooie appel, zoete smaak, knapperige textuur. Een goede bewaarbaar­heid, goede opbrengst en niet te gevoelig voor ziektes. Zou dat de nieuwe Jonagold kunnen worden?

Na proefsessi­es met boomkweker­s, fruitveili­ngen en telers bleek het enthousias­me groot. Samen met fruitveren­igingen uit Italië, Nederland en Duitsland sprong ook de Belgische Fruitveili­ng uit SintTruide­n (BFV) op de kar. In Limburg zullen er al 30.000 bo men worden geplant. Tegen eind 2020 moeten zij Morgana’s in de winkel opleveren. In Duitsland werd al 400 ton op de markt ge bracht, met succes.

Het komt er nu op aan voldoen de telers te overtuigen om hun verouderde Jonagoldbo­men in de ruilen voor Morgana’s. ‘Er moet voldoende kritische massa zijn’, zegt Bylemans. ‘Alleen dan kan je supermarkt­en overtuigen om die appel in hun schap te leggen.’ Hij vermoedt dat telers nu meer openstaan om voor een clubras te kiezen dan toen de Kanzi destijds werd gelanceerd. Omdat zij nu inzien dat een club veel meer middelen heeft om het appelras agressief te promoten. Het is namelijk de club die de marketingi­nspanninge­n op zich neemt.

Pink Lady is daar een mooi voorbeeld van. De club achter die appel runt een bijzonder geoliede marketingm­achine, tot flitsende spotjes op Vlaamse tvzenders toe.

Kwekersrec­ht

Tegelijk controleer­t de club ook hoeveel bomen er worden aangeplant, om te zorgen dat er geen overaanbod op de markt ont staat dat de prijs doet kelderen. Een fenomeen dat die arme Jona gold zo plaagt. Dat zal maken dat de Morgana een duurdere appel wordt.

‘Het is de bedoeling dat de Morgana meer opbrengt’, zegt Stevens. Meer inkomsten is immers waar de telers naar snakken. ‘Hoe duur? Dat weten we nog niet. Duurder dan de Jonagold, maar goedkoper dan de Pink Lady.’

Naast de teler zal ook de rest van de club daar wel bij varen. Zo verdienen Better3fru­it en ABCz, een dochter van de Limburgse boomkweker Carolus, aan de licenties op de bomen. Zij hebben namelijk het ‘kwekersrec­ht’ op het appelras Kizuri. Brengt iemand zonder licentie zo’n appel op de markt of verkoopt een teler meer Morgana’s dan zijn licentie redelijk gezien mogelijk maakt, dan rukken de bulldozers aan.

Rest nog de vraag of de Belg wel bereid is om voor de premiumapp­el Morgana dieper in de buidel te tasten, zodat de ambities rond de Morgana over enkele ja ren geen fata morgana blijken te zijn. Bylemans heeft er vertrouwen in. ‘De realiteit met de Pink Lady bewijst dat’, zegt hij. ‘De consument kiest niet per definitie voor de goedkoopst­e appel.’

Over twee jaar moet dus blijken of de Morgana vandaag met recht en reden als ‘de nieuwe Jonagold’ wordt gepresente­erd. Maar wanneer we hem zo noemen, trekt Stevens een bedenkelij­k gezicht.

Pink Ladykiller, tot daaraan toe. Maar de vervanger van de Belgische oerappel? ‘Neen, want er zullen altijd veel mensen blijven die Jonagold willen’, zegt hij. ‘De Jonagold moet heus niet weg.’

‘Jonagold was geweldig succesvol, maar aan de levensduur van elk product komt een einde’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Wim Kempenaers ?? Nicolas Stevens van Better3fru­it (r.): ‘De Jonagold moet heus niet weg als de Morgana er straks is.’
© Wim Kempenaers Nicolas Stevens van Better3fru­it (r.): ‘De Jonagold moet heus niet weg als de Morgana er straks is.’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium