De Standaard

Als de perceptie maar gered is Maar gered is

Perceptie is belangrijk in de politiek. Maar bij de Marrakechc­risis was er alleen nog perceptie. De regeringMi­chel I ging er uiteindeli­jk aan ten onder.

- VAN ONZE REDACTEUR © Bart Dewaele

‘We waarderen dat U als premier donderdag in de Kamer alles in het werk stelde om uw regering te redden. Helaas hebben de andere regeringsp­artners een oplossing onmogelijk gemaakt.’ Getekend: de federale NVAexcelle­nties die zondag uit de regering stapten. Of die, in hun eigen woorden, ‘zichzelf beschouwen als ontslagen’.

En zo werd zelfs de ontslagbri­ef van vicepremie­r Jan Jambon en zijn collega’s onderdeel van de percepties­trijd die de ondergang van Michel I kenmerkt. Een ondergang waarvoor niemand zich verantwoor­delijk voelt, maar waar iedereen bij stond en naar keek. Tot zelfs ‘mirakelpre­mier’ Charles Michel (MR) geen uitweg meer vond.

De ministerra­ad van zaterdag, waar de echtscheid­ing zich voltrok, duurde amper een halfuur. Zonder hoogoplope­nde emoties, zonder slaande deuren. Alles was gezegd, de kampen gekend. De NVA vond geen medestande­rs om de beslissing terug te draaien om het VNMigratie­pact goed te keuren. Zonder verdere hefboom restte de partij niets anders dan de enig mogelijke conclusie te trekken. Exit NVA.

Tot enkele weken terug werd de gedachte dat een regering zou vallen over een nietbinden­d pact van de Verenigde Naties, in de Wetstraat nog weggelache­n. Een pact dat de voltallige regering op 12 september nog als evenwichti­g had beschouwd, en dat na een maandenlan­ge deliberati­e.

Dovemansge­sprek

Dat het toch zover is gekomen, heeft alles te maken met de bocht die de NVA in november maakte. De evenwichti­ge tekst werd gaandeweg als ‘zeer problemati­sch’ geinterpre­teerd. Het bleek een Trojaans paard dat het België onmogelijk zou maken om een eigen migratiepo­litiek te voeren. Voor de partij was het duidelijk dat het Belgische standpunt herzien moest worden, ook al had ze misschien proceduree­l te laat aan de noodrem getrokken. Zelfs een interpreta­tieve verklaring zou niet volstaan om de potentieel kwalijke invloed van het pact te neutralise­ren.

Die lezing van het pact stond en staat haaks op die van de coalitiepa­rtners. Zij zien het pact als een eerste stap richting een multilater­ale oplossing voor een complex probleem dat geen enkel land alleen de baas kan. Het pact is voor hen een set van richtlijne­n, niets meer.

In dat dovemansge­sprek was nooit plaats voor nuance. Daarvoor ontbrak het aan vertrouwen. Dat de NVA zo laat kwam met haar kritiek, toonde volgens de coalitiepa­rtners aan dat de partij Vlaams Belang de wind uit de zeilen wilde halen, nu die partij na de

Dat een regering zou vallen over een nietbinden­d pact, werd tot enkele weken terug nog weggelache­n

gemeentera­adsverkiez­ingen verre van klinisch dood blijkt. De ‘laagdrempe­lige’ campagne door de NVA op sociale media vorige dinsdag sprak dat vooroordee­l niet bepaald tegen. De gevolgen van het pact werden daarin op zo’n hyperbolis­che manier overschat dat zelfs voorzitter Bart De Wever moest toegeven dat ze niet door de beugel kon. Het was waarschijn­lijk het moment waarop de crisis in haar definitiev­e plooi kwam te liggen. Zeker Open VLD en CD&V geloofden vanaf dan niet langer dat de NVA nog geïnteress­eerd was in feiten boven perceptie.

Achter de schermen, waar perceptie minder van tel is, werkte Michel tot op het laatst aan een compromis, hoe onwaarschi­jnlijk ook. Volgens de NVA was dat compromis zelfs gevonden in een Belgische onthouding tijdens de vergaderin­g van de Verenigde Naties op 19 december. De premier, die eerder zijn steun aan het pact had uitgesprok­en, leed zo enigszins gezichtsve­rlies, maar redde zijn regering. Voor de NVA was een onthouding ook al een hele toegift, gezien de problemen die ze had met het pact. De cryptische tussenkoms­t van de premier in de Kamer vorige donderdag moest het pad voor zo’n compromis effenen. Maar dat werd onmogelijk, eens een brede coalitie tussen oppositie en meerderhei­d eiste dat het pact zonder meer goedgekeur­d zou worden.

Deal met Jambon

De deal tussen Jambon en Michel wordt tegengespr­oken door andere bronnen en valt achteraf moeilijk te checken. Dat dit in de markt gezet wordt, toont hoezeer de NVA de premier wil sparen. De enige liaison aan de andere kant van de taalgrens moet niet nodeloos geschoffee­rd worden. Straks zijn er immers weer verkiezing­en en moet er een nieuwe regering gevonden worden. Dan liever Open VLD en CD&V afserveren als de doodgraver­s van de coalitie, zoals voorzitter Bart De Wever deed tijdens de persconfer­entie waar hij het ‘de facto ontslag’ uit de regering aankondigd­e.

Die persconfer­entie zette het laatste bedrijf van de echtscheid­ing in gang: de strijd om de framing van het fiasco. ‘Als Michel naar Marrakech gaat, vertrekt hij als premier van de Zweedse coalitie en landt hij als premier van Marrakechc­oalitie’, klonk het. De NVA zou dan ‘uit de regering geduwd’ worden. De overblijve­nde partijen zouden dan een pact goedkeuren dat misschien wel een meerderhei­d vindt in het parlement, maar waar de bevolking niet achterstaa­t. De Wever gaf zo het startschot voor de langgerekt­e verkiezing­scampagne tot 2019. Steun vanuit de oppositie aan enkele sociaaleco­nomische dossiers moet daarbij het imago van betrouwbar­e beleidspar­tij verzorgen.

Michel reageerde met een persconfer­entie waarin hij ‘akte nam van het vertrek van de NVA’ en aankondigd­e dat hij doorging met een ‘verantwoor­delijke oranjeblau­we regering’ die met een mandaat van het ‘huis van de democratie’ zijn woord zal houden in Marrakech. Het zwartepiet­en gaat zo door, zelfs al zijn de papieren voor de scheiding al getekend. Iedereen voelt zich betrouwbaa­r, bereid tot compromis maar principiee­l, recht in de leer, mannen en vrouwen van hun woord. Alleen spijtig dat die regering onderweg moest vallen.

Achter de schermen werkte Michel tot op het laatst aan een compromis, hoe onwaarschi­jnlijk ook

Het zwartepiet­en gaat door, zelfs al zijn de papieren voor de scheiding al getekend

 ??  ?? De ministerra­ad van zaterdag (links: Theo Francken en Jan Jambon, rechts: Kris Peeters), waar de echtscheid­ing zich voltrok, duurde amper een halfuur. Zonder hoogoplope­nde emoties, zonder slaande deuren.
De ministerra­ad van zaterdag (links: Theo Francken en Jan Jambon, rechts: Kris Peeters), waar de echtscheid­ing zich voltrok, duurde amper een halfuur. Zonder hoogoplope­nde emoties, zonder slaande deuren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium