De Standaard

BLIJFT HET FEDERALE NIVEAU BESTUURBAA­R?

- BART BRINCKMAN

De laatste dagen waren een zaak van therapeuti­sche hardnekkig­heid. Het voortijdig­e overlijden van de Zweedse coalitie kwam als een verlossing. Vandaag treedt het oranjeblau­we kabinet een terra incognita binnen. Een ontslag zou de chaos alleen vergroten. Met 52 zetels op 150 gaat de minderheid­sregering onder leiding van Charles Michel (MR) op avontuur. Grondwetss­pecialiste­n passen koortsacht­ig hun cursussen aan.

Dit conflict telt winnaars noch verliezers. De perceptieo­orlog leidt tot niets, behalve tot het oeverloos naar elkaar doorschuiv­en van de verantwoor­delijkheid. De Wetstraat maakte geen goede beurt. Dit conflict kon perfect vermeden worden. Wellicht lacht vooral Vlaams Belang in zijn vuistje. Die partij zag haar campagnete­chnieken schaamtelo­os gekopieerd, net als de boutade dat zij tenminste weet wat het volk wil.

Best friends forever. Scheidende koppels beloven elkaar tegenwoord­ig eeuwige vriendscha­p. Het vergroot de kans dat de NVA in sociaaleco­nomische dossiers een helpende hand reikt. Dat versterkt het beeld van een staatsdrag­ende en verantwoor­delijke partij die alleen vanwege gewetensvr­agen over migratie uit de regering is gestapt. Het geeft Michel II een bodempje houvast.

Voor België is het experiment met een minderheid­sregering ongezien. Het vraagt een grote maturiteit van de regering en van de oppositie. Zij moeten zich hoeden voor packagedea­ls waarbij alles aan alles wordt gekoppeld, waardoor niets mogelijk wordt. Politici zien tegenwoord­ig wel meer uitdaginge­n. Vanuit het niets verschijne­n gele hesjes en klimaatbet­ogers in het straatbeel­d met een soms troebel eisenpakke­t. Ook dat moet eens in beleid worden omgezet.

Deze week maakt het Britse parlement duidelijk of de Brexitdeal wordt aanvaard. Met elke vriesdag kan de stroom uitvallen. De klimaatage­nda oogt als een niet te beklimmen berg. Wat met de zware beroepen of de arbeidsdea­l? De uitdaginge­n blijven groot. Bovendien is het niet zeker dat de komende verkiezing­en de voorbode worden van meer stabilitei­t. De eerste regeringMi­chel raakte nooit van het etiket kibbelkabi­net af.

Politici zullen moeten bewijzen dat het federale niveau nog bestuurbaa­r blijft. Verkiezing­en rond het identiteit­sthema plaatsen Vlaanderen en Wallonië lijnrecht tegenover elkaar. Een gepolarise­erde campagne kan de voorbode vormen van een uiterst moeilijke federale formatie. Of worden de regionale meerderhed­en uit armoede gewoon samengevoe­gd tot een federaal kabinet? Alvast één partij juicht dat toe als een nieuwe stap naar het confederal­isme.

Experiment vraagt om grote maturiteit van regering en oppositie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium