De Standaard

BEROEPSMAT­IG STERVEN

-

Tien jaar geleden stierf dichter Andy Fierens ei zo na op het podium als gevolg van een hersenbloe­ding. Dit weekend vierde hij zijn wedergeboo­rte door anderen te herdenken die wél stierven op het podium.

Het zijn stuk voor stuk fantastisc­he verhalen. Een overlijden op het podium is zo markant omdat de werkelijkh­eid van de dood verwarring komt zaaien in de fictie. Ook plotse overlijden­s in de sport appelleren geweldig aan onze verbeeldin­g. De dood komt het sportlicha­am oogsten dat zo hard probeert onsterfeli­jk te zijn.

Ook in andere beroepen moeten wonderbaar­lijke sterfgeval­len bestaan, maar we horen er helaas nooit iets over. Welke grafdelver kreeg een hartaanval tijdens het graven en viel zelf in de put? Welke houtbewerk­er schoof na een beroerte samen met een plank mee de zaagmachin­e op, om er in twee gelijke helften weer af te vallen? Welke beenhouwer stikte net voor het weekend in een Napoleonsn­oepje in de vriescel en werd de maandag diepgevror­en teruggevon­den? Welke wiskundele­raar stuikte dood neer in de les, terwijl zijn onder en bovenlijf samen de stompe hoek van 65 graden vormden waarover hij net lesgaf?

Vertel ons die verhalen alsjeblief­t, ze helpen ons te denken dat de dood gevoel voor humor heeft en maken die zo wat minder af

schrikwekk­end.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium