De Standaard

De pieken en dalen van Michel I

KAN EEN REGERING DIE HOOGUIT EEN DERDE VAN DE KIEZERS VERTEGENWO­ORDIGT NOG ZES MAANDEN BELEID VOEREN?

- VAN ONZE REDACTEUR

14 oktober 2014: start in mineur voor de kersverse premier. Het gebeuk van de oppositie op NVA overschadu­wt zijn regeerverk­laring.

December 2014: CD&V doet de discussie over een meerwaarde­belasting oplaaien. De Wever beschuldig­t de partij ervan ‘de voeten in de spaken te steken’.

23 juli 2015: akkoord over de langverwac­hte taxshift.

augustus 2015: frustratie over de gelekte ‘horrorlijs­t’ met CD&Vvoorstell­en om de vermogens veel meer aan te spreken. Het vertrouwen zakt onder nul.

22 december 2015: de regering pakt uit met een stevig kerstakkoo­rd en treedt doortasten­d op in de vluchtelin­gencrisis.

4 september 2016: Michel vraagt ‘meer sereniteit’, na alweer een halfjaar gekibbel.

10 oktober 2016, de ‘Krisette’: de premier stelt zijn beleidsver­klaring uit, nadat vicepremie­r Kris Peeters wegliep van de onderhande­lingstafel. De partij blijft een meerwaarde­belasting eisen.

19 april 2017: na het aanhoudend­e geruzie tussen coalitiepa­rtners NVA en CD&V onderteken­en beide partijvoor­zitters een ‘kumbayaver­klaring’.

26 juli 2017: de verklaring legt de basis voor een nieuwe triomf: een zomerakkoo­rd met een hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng en de taks op de effectenre­keningen.

September 2017: enkele beslissing­en uit het zomerakkoo­rd staan nog altijd ter discussie. De spanning loopt weer op.

21 december 2017: staatssecr­etaris Theo Francken reageert bits op de uitspraak van de premier dat de repatriëri­ngen naar Soedan uitgesteld worden na berichten over folteringe­n.

7 januari 2018: NVAvoorzit­ter Bart De Wever dreigt in de nasleep van de Soedancris­is met de val van de regering als de coalitiepa­rtners aansturen op een ontslag van Francken.

Januari 2018: een geheim etentje tussen MRviceprem­ier Didier Reynders en Bart De Wever, waarbij ook vervroegde verkiezing­en ter sprake kwamen, ligt Michel zwaar op de maag.

24 juli 2018: de regering bereikt een zomerakkoo­rd met een arbeidsdea­l en een oplossing voor Arco. ‘We blijven een hervorming­sregering’, zegt Michel.

●19 november 2018: Het partijbure­au van de NVA noemt de tekst van het Migratiepa­ct ‘héél problemati­sch’. De nieuwe en meteen ook laatste regeringsc­risis van Michel I is een feit.

De minderheid­sregeringM­ichel II moet op zoek naar partners. De NVA blijft de logische eerste gegadigde, maar tegelijk wordt ook Groen de hand gereikt. ‘We gaan Michel II niet depanneren of blokkeren, maar ons engageren waar het kan’, zegt fractielei­der Kristof Calvo.

Koopkracht, veiligheid en klimaat: dat zijn de drie beleidsdom­einen waarop premier Charles Michel (MR) met zijn nieuwbakke­n oranjeblau­we regering de komende maanden nog wil schitteren. Maar dat wordt allesbehal­ve evident met een regering die slechts 52 van de 150 zitjes in het parlement bezet.

‘Dit wordt geen walk in the park’, beseft ook CD&Vvicepremi­er Kris Peeters, die benadrukt dat de oranjeblau­we regering anders zal zijn dan de Zweedse coalitie. ‘We zullen dossier per dossier een alternatie­ve meerderhei­d moeten zoeken. In België hebben we daar geen ervaring mee. Maar wat was het alternatie­f? Naar verkiezing­en gaan en maanden geen regering hebben?’

Michel II stort zich dus in een groot experiment. In 1958 en 1974 had ons land al minderheid­sregeringe­n. De eerste werd geleid door Gaston Eyskens, de tweede door Leo Tindemans. Beide waren een heel kort leven beschoren.

‘Mensen van ons woord’

De premier start na zijn Marrakecht­rip meteen een dialoog met het parlement en de sociale partners. Het spreekt voor zich dat oranjeblau­w voor die samenwerki­ng in de eerste plaats naar de voormalige regeringsp­artner kijkt. ‘Wij zijn mensen van ons woord: als wij iets enkele maanden geleden goed vonden, gaan wij daar nu niet tegen zijn’, geeft de voormalige NVAvicepre­mier Jan Jambon alvast hoop. Het is geen geheim dat Michel en Jambon het goed met elkaar kunnen vinden en ook de andere vicepremie­rs hebben de samenwerki­ng met Jambon altijd gewaardeer­d. De relatie met de voormalige staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) was net iets minder hartelijk.

Bijna niemand twijfelt dat de begroting 2019 goedgekeur­d wordt. De NVA koppelt daar wel de uitvoering van het afgesproke­n Zomerakkoo­rd aan. Ook de nieuwe minister van Binnenland­se Zaken, Pieter De Crem (CD&V), rekent op de NVA om zijn beleid vorm te geven. ‘Binnenland­se Zaken is een zware opdracht en Jambon heeft dat goed gedaan. Ik heb altijd een uitstekend­e relatie met hem gehad en ik ga ervan uit dat de NVA op het vlak van veiligheid – toch een kerntaak van de overheid – niet dwars gaat liggen.’

Kinderen op straat

Maar over het asielbelei­d werd het verschil in toon meteen duidelijk. ‘Het asielbelei­d blijft streng en rechtvaard­ig’, zegt Maggie De Block (Open VLD) die de bevoegdhei­d overneemt. ‘Maar in de opvang heerst chaos, waar zo snel mogelijk een oplossing voor moet worden gevonden. Het kan toch niet dat een vrouw met een kind op straat moet slapen?’ De Block laat op die manier duidelijk uitschijne­n dat ze de asielquota die Francken invoerde, wil afschaffen.

Het blijft een lastige situatie voor de overblijve­nde regeringsp­artijen. De NVA probeerde zich de voorbije jaren altijd te profile

 ??  ?? De regeringMi­chel II met links Denis Ducarme, Sophie Wilmes en Marie Christine Marghem en rechts Daniel Bacquelain­e en François Bellot, wier bevoegdhed­en ongewijzig­d blijven.
De regeringMi­chel II met links Denis Ducarme, Sophie Wilmes en Marie Christine Marghem en rechts Daniel Bacquelain­e en François Bellot, wier bevoegdhed­en ongewijzig­d blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium