De Standaard

Van kansrijk tot kansloos

-

De minderheid­sregering MichelII moet op zoek naar steun voor het werk dat nog op de plank ligt. Een overzicht van de belangrijk­ste dossiers, van kansrijk tot kansloos:

De begroting 2019. De begroting is al aanvaard in commissie en moet alleen nog in de plenaire Kamer goedgekeur­d worden. Het moet al vreemd lopen als de NVA dit niet mee zou goedkeuren: ze heeft het document mee opgesteld.

Het mobiliteit­sbudget. Als alles goed gaat, wordt deze week in commissie over het wetsontwer­p gestemd. Partijen van meerderhei­d en oppositie zijn voorstande­r van het mobiliteit­sbudget. Dat moet lukken. degressivi­teit van de werklooshe­id en de uitvoering van de arbeidsdea­l zijn klaar. Aangezien beide via KB ingevoerd kunnen worden, is er geen meerderhei­d in de Kamer voor nodig.

Het Energiepac­t ligt al wat moeilijker. Sommige onderdelen, zoals de energienor­m, hebben de steun van de NVA, andere, zoals het steunmecha­nisme voor gascentral­es, die van de linkse oppositie. Puzzelwerk dus.

KB’s rond de verhoging van de minimumpen­sioenen en het toekennen van de welvaartse­nveloppe. Die kunnen geen probleem zijn. Het wetsontwer­p rond de verlaging van de solidarite­itsbijdrag­e op pensioenen ligt misschien al wat moeilijker.

Het migratiewe­tboek. Voor zover er nog een kans was dat Theo Francken het ontwerp klaar zou krijgen, mag die kans nu uitgeslote­n worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium