De Standaard

Klimaattop gaat met ruzie cruciale week in

De sfeer op de VNklimaatc­onferentie in Katowice is slecht. Dat er geruzied wordt over woorden, voorspelt weinig goeds voor de afloop eind deze week.

- VAN ONZE REDACTEUR

De klimaatcon­ferentie in de Poolse mijnstad Katowice wordt beschouwd als de belangrijk­ste sinds die van Parijs in 2015, toen de wereld zich unaniem achter ambitieuze klimaatdoe­len schaarde. De opwarming van de aarde moet tegen 2100 well below 2 graden blijven, staat letterlijk in het akkoord van Parijs.

Daarvoor hebben landen vrijwillig nationale klimaatpla­nnen ingediend, maar die zijn ruim onvoldoend­e om die ambitie te halen, stelden de wetenschap­pers van het VNklimaatp­anel (IPCC) klaar en duidelijk in hun rapport dat begin oktober verscheen. Als de plannen niet worden aangescher­pt, gaat de opwarming richting 3,5 graden. Bovendien blijft de wereldwijd­e uitstoot van broeikasga­ssen – na drie jaar van stagnatie – weer.

De bijeenkoms­t in Katowice is van cruciaal belang omdat er twee monumental­e opdrachten op tafel liggen. In de eerste plaats moeten afspraken gemaakt worden over hoe landen elkaars inspanning­en gaan meten en controlere­n. Die zijn op vrijwillig­e basis ingediend, maar er moeten algemene regels komen om een minimum aan ‘eerlijkhei­d’ te garanderen. China staat traditione­el bijzonder weigeracht­ig tegenover buitenland­se ‘pottenkijk­ers’.

Maar nog belangrijk­er is dat alle landen hun ambities verhogen. Dat lijkt op dit moment een onmogelijk­e opdracht. Parijs kon maar een succes worden omdat de drie belangrijk­ste vervuilers – de VS, China en de Europese Unie – elkaar vonden in hun ambities. Die coalitie is met de verkiezing van Donald Trump in duigen gevallen. Trump kondigde vorig jaar aan dat de VS uit het akkoord stapt. Omdat die procedure drie jaar duurt, zitten de Amerikanen in Katowice nog altijd aan tafel. Maar hun rol is helemaal veranderd. Ofwel houden ze zich afzijdig, ofwel liggen ze dwars.

Trump jent Macron

Veelzeggen­d was de tweet die Trump afgelopen weekeinde uitstuurde. Hij verwees naar het protest van de gele hesjes om de Franse president, Emmanuel Macron, te jennen met zijn ambitieus klimaatbel­eid. ‘Een zeer triestige dag en nacht in Parijs. Misschien is het tijd om een einde te maken aan het belachelij­ke en extreem dure akkoord van Parijs en het geld naar de mensen te laten terugvloei­en in de vorm van lagere belastinge­n?’ De Franse regering liet bij monde van minister van Buitenland­se Zaken JeanYves Le Drian weten de

‘Misschien is het tijd om een einde te maken aan het belachelij­ke en extreem dure akkoord van Parijs en het geld naar de mensen te laten terugvloei­en’

Investeerd­ers vragen meer ambitie

Toch smeken niet alleen de kwetsbare landen om meer politieke ambitie. Ook de bedrijfswe­reld en de financiële wereld maken zich steeds meer zorgen. Dat blijkt uit de open brief die 415 investeerd­ers vandaag publiceren. Samen beheren ze 32.000 miljard dollar, geld dat in rook zal opgaan als de klimaatver­andering zich doorzet. ‘Een wereld die 4 graden warmer wordt, heeft catastrofa­le gevolgen. Het economisch­e verlies voor de komende tachtig jaar schatten we op 23.000 miljard dollar. Dat is vier keer de impact van de financiële crisis van 2008’, is te lezen in hun Global Investor Statement.

Ze eisen dat er een koolstofta­ks komt die een verschil maakt, dat het gebruik van steenkool uitgefasee­rd wordt en dat ook de subsidies aan fossiele brandstoff­en op termijn stoppen. Voor die koolstofta­ks is beterschap in zicht. Binnen de Europese Unie wordt zo’n taks geheven via het ETSsysteem. Sinds begin 2018 is de prijs om een ton CO2 uit te stoten, gestegen van minder dan 10 euro naar ongeveer 20 euro. Hij zou minstens moeten doorstijge­n naar 30 euro om een echte beleidsoms­lag te genereren. Dat moet vanaf volgend jaar lukken, want de EU heeft het systeem hervormd waardoor vanaf 2019 minder uitstootre­chten beschikbaa­r zijn.

DONALD TRUMP Amerikaans president

 ??  ?? Klimaatact­ivisten hielden zaterdag in Katowice een protestmar­s tegen de opwarming van de aarde. © Alik Keplicz/ap
Klimaatact­ivisten hielden zaterdag in Katowice een protestmar­s tegen de opwarming van de aarde. © Alik Keplicz/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium