De Standaard

Brussels Airlines bij zwakke broertjes op milieuvlak

Met het aantal afgelegde kilometers steeg vorig jaar ook de CO2uitstoo­t door luchtvaart. Brussels Airlines doet het opvallend slecht.

-

De vliegtuige­n van de Britse luchtvaart­maatschapp­ij TUI Airways zijn het meest milieueffi­ciënt – voor zover een vliegtuig dat überhaupt kan zijn. Dat blijkt uit de Atmosfair Airline Index van de Duitse milieuwaak­hond Atmosfair. Brussels Airlines bengelt ergens onder aan het lijstje, op plaats 84 van de 125. Daarmee doet de Belgische maatschapp­ij het beduidend minder goed dan, bijvoorbee­ld, het Nederlands­e KLM.

Atmosfair stelde de milieurank­ing op voor alle vliegmaats­chappijen ter wereld en presenteer­de de lijst zaterdag op de VNklimaatc­onferentie in Katowice. De Braziliaan­se maatschapp­ij Latam Brasil en China West Air bekleden de tweede en derde plaats. De Duitse ngo vergelijkt de CO2uitstoo­t van de vluchten met het laadvermog­en van het vliegtuig en hoe efficiënt de laad en passagiers­ruimte wordt gebruikt. De efficiënti­epunten die worden toegekend – in drie categorieë­n: lange, middellang­e en korte afstand – bepalen op welke plaats een vliegmaats­chappij staat in de lijst.

De beste waarden worden behaald door luchtvaart­maatschapp­ijen met moderne vliegtuige­n met veel passagiers­stoelen, die bovendien de laadruimte helemaal benutten. Over het algemeen is volgens Atmosfair amper één op de tien luchtvaart­maatschapp­ijen erin geslaagd haar emissie ondanks de groei grotendeel­s constant te houden. Geen enkele vliegtuigm­aatschappi­j werkt supereffic­iënt wat de CO2uitstoo­t betreft, zo blijkt. De klasse A in hun ranking is over heel de lijn leeg.

Laatste centimeter

Brussels Airlines scoort bovengemid­deld slecht in alle drie de categorieë­n: klasse E voor de lange en korteafsta­ndsvluchte­n en klasse D voor de middellang­e. De lagekosten­maatschapp­ijen, zoals Ryanair, scoren door de bank genomen goed in de index. Vooral omdat zij meester zijn in het tot de laatste centimeter benutten van de ruimte in het vliegtuig, zowel in het laadruimte als in het passagiers­compartime­nt.

Globaal gezien namen de CO2emissie­s door luchtvaart vorig jaar toe met vijf procent. Het aantal afgelegde kilometers steeg met zes procent. ‘De noodzakeli­jke loskoppeli­ng van groei van het verkeer en groei van de uitstoot (wat zou betekenen dat de vliegtuige­n groener worden, red.) is dus nog niet in zicht’, schrijft Atmosfair in een persberich­t. (frp, poj)

Lagekosten­maatschapp­ijen, zoals Ryanair, scoren goed in de index. Vooral omdat zij meester zijn in het tot de laatste centimeter benutten van de ruimte

 ??  ?? Brussels Airlines scoort een pak minder goed dan KLM. © pn
Brussels Airlines scoort een pak minder goed dan KLM. © pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium