De Standaard

Niet geschoten, altijd raak

Terwijl modehuizen zich afkeren van dierenpels en (exotisch) leder, rukt de teddybeerm­antel op als pluizig, diervriend­elijk alternatie­f voor de bontjas.

- © rr CATHÉRINE DE KOCK

Het ziet eruit als een zacht vachtje, maar er werd geen dier voor pijn gedaan. De teddyjas wordt op modewebsit­es de hemel in geprezen als comfortabe­l en modieus. Zeker in de oversized versie is het een warme, gezellige cocon om tijdens gure najaarsdag­en in weg te kruipen.

Alle grote commerciël­e modeketens hebben deze herfst en winter – naast de alomtegenw­oordige dierenprin­t – variaties op de teddyjas in hun gamma, in kleuren van ijsbeercrè­me over camel en grizzlybru­in tot lichtjes verwarrend varkentjes­roze. Ook in het luxesegmen­t is de teddy populair. Meestal wordt de teddyjas gemaakt van synthetisc­he vezels, maar Max Mara heeft ook een opulente versie van wol en zijde. Die teddybeerm­antel, voor het eerst gelanceerd in 2013, is intussen een klassieker en liet onder meer zelfs Kim Kardashian aaibaar lijken.

Als cute het nieuwe cool is, dan moet de teddybeerm­antel de coolste aller jassen zijn – wie hem draagt, verandert een beetje in een wandelend knuffelbee­st. Maar er speelt meer dan nostalgie naar de kindertijd of een hang naar verloren onschuld waardoor volwassen mannen en vrouwen teddymante­ls gaan dragen.

Millennial­s lusten bont niet. De roep om een modesector die op een ethische en duurzame manier omgaat met grondstoff­en, wordt steeds luider. En dus passen modehuizen hun strategie aan en ruilen ze bont in voor de nepversie. Chanel kondigde afgelopen week aan dat het geen exotische dierenhuid­en en bont meer zal gebruiken in zijn collecties. Dat is een belangrijk­e ommekeer voor een huis dat handtassen in krokodil, roggenhuid en pythonleer als ultieme luxe propageerd­e. Chanel verklaarde dat het steeds moeilijker wordt om huiden te vinden die aan de ethische standaarde­n van het modehuis voldoen.

Bontvrij door de hond

Het voorbije jaar zijn tal van andere luxehuizen het Franse label voorgegaan. Een gamechange­r was Gucci, dat al in oktober vorig jaar een ban op bont afkondigde en onder de creatieve leiding van Alessandro Michele zijn jonge klanten exponentie­el zag toenemen. Het was een gedurfde stap voor het merk dat bekendstaa­t voor glamoureuz­e overdaad en zelfs bont verwerkte in zijn zomercolle­cties. De Guccislipp­ermetbontj­e was nog een van de itschoenen van 2015. Volgens Gucciceo Marco Bizzarri zijn er dankzij de moderne technologi­e vandaag genoeg alternatie­ven voor bont.

Al snel kondigden ook Michael Kors, Jimmy Choo en Jean Paul Gaultier aan dat ze bont links zouden laten liggen. Ook in de collecties van Burberry, Versace, Donna Karan en Maison Margiela die in 2019 in de winkel zullen liggen, is bont taboe. John Galliano, creatief directeur van Maison Margiela, heeft bont afgezworen sinds hij vegetariër werd en een hond nam. Luxe is voor hem niet langer synoniem met bont, ‘maar met authentici­teit en inventivit­eit’, zei hij in de Franse Elle. ‘Je kunt extravagan­tie en plezier uitstralen zonder bont.’

Dichter bij huis kondigde de Belgische schoenenke­ten Torfs en schoenenme­rk Exit in april aan dat ze volledig bontvrij gaan. ‘Er is een onomkeerba­re mentalitei­tswijzigin­g ingezet in de modesector’, zegt Gaia directeur Ann De Greef. ‘Bont wordt gezien als gedemodeer­d.’

Fake nepbont

Als bont in de mode echt ten dode is opgeschrev­en, dan is dat ook deels dankzij het pionierswe­rk van de Britse modeontwer­pster Stella McCartney, die als overtuigd veganiste bont maar ook leder altijd heeft geweerd in haar ontwerpen. In september lanceerde McCartney nog de eerste veganistis­che Stan Smithsneak­ers, samen met Adidas. Toeval of niet: ook zij heeft deze winter een oversized teddyjas, in een patchwork van fake berenvel – honderd procent niet geschoten.

Maar soms is zelfs imitatiebo­nt nep. Vorig jaar ontdekte de Fur

Free Alliance, die zo’n 40 organisati­es (waaronder Gaia) verenigt die zich inzetten tegen de handel in en productie van bont, dat goedkope kledingstu­kken vaak toch bont bevatten. De organisati­e onderzocht in tien Europese landen 667 kledingstu­kken met echt bont. In 68 procent van de gevallen vermeldde het etiket helemaal niet dat het om echte, dierlijke pels ging. ‘Een goedkope jas kan nooit een echte bontkraag hebben, denken mensen, maar soms gaat het om afval van konijnen’, zegt De Greef. ‘Consumente­n moeten dus alert blijven.’

John Galliano, creatief directeur van Maison Margiela, heeft bont afgezworen sinds hij vegetariër werd en een hond nam

 ?? © rr ?? Influencer @theolivias­way in een jas van Zara.
© rr Influencer @theolivias­way in een jas van Zara.
 ??  ?? Een teddyjas van Clover Supply.
Een teddyjas van Clover Supply.
 ?? © rr ?? De teddymante­l van Burberry.
© rr De teddymante­l van Burberry.
 ?? © rr ?? Stella McCartney.
© rr Stella McCartney.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium