De Standaard

Buiten is het meestal kouder, baby

- TOM HEREMANS

E igenlijk horen alle kerstliedj­es verboden te zijn, wegens klef, zeemzoet, irritant en behaagziek. Omdat je ergens moet beginnen, is er begonnen in Cleveland, in de Amerikaans­e staat Ohio. Daar heeft een lokaal radiostati­on genaamd Star 102 één (1) kerstliedj­e verboden. Het is, zoals gezegd, een begin. Het liedje heet ‘Baby it’s cold outside’, het is in onze contreien niet zo bekend, maar wereldster­ren als Lady Gaga en Michael Bublé, en Astrid Coppens (toen nog Bryan) en den John hebben het al gezongen.

Het origineel zat in een Amerikaans­e musical uit 1949, Neptune’s daughter. Daarin wordt het gezongen door Ricardo Montalbán en Esther Williams. Op kerstavond en wel in deze setting: zij zit in zijn appartemen­t op de sofa, hij probeert haar te versieren. Zij wil naar huis, hij probeert haar te overtuigen te blijven met het argument dat het koud is buiten. Zij probeert voortduren­d op te staan en haar jas aan te trekken, hij probeert dat te beletten. Aan het eind komen ze samen tot de conclusie dat het inderdaad koud is buiten. Maar even voordien heeft zij, weliswaar in het Engels, gezongen: ‘Hé, wat zit er in dit drankje?’

Dat ruikt naar date rape, vonden ze bij Star 102. Dj Glenn Anderson zei op de radio dat de tekst ‘manipulati­ef’ en ‘fout’ aanvoelde, en dat er voor dit liedje geen plaats meer is in een wereld waarin mensen ‘veel gevoeliger’ zijn geworden. ‘Baby, it’s cold outside’ zal voortaan niet meer gedraaid worden op Star 102 in Cleveland, Ohio!

Wat ze bij Star 102 blijkbaar zijn vergeten: ‘Baby it’s cold outside’ wordt nog een tweede keer gezongen in Neptune’s daughter, door Betty Garrett en Red Skelton. Daarbij zijn de rollen omgedraaid: zij probeert hem knus naast zich op de sofa te houden, hij probeert tevergeefs zijn jas aan te trekken en zich uit de voeten te maken. Aan het eind komen ze samen tot de conclusie dat het inderdaad koud is buiten.

1949, toen de geesten nog vrij waren.

De tekstregel ‘Hé, wat zit er in dit drankje?’ ruikt blijkbaar naar date rape

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium