De Standaard

Welkom in Soetopia

- Soe Nsuki Gezien op 7/12 in Arenberg, Antwerpen. Nu op tournee. KAREL MICHIELS © rr

¨¨¨èè

Er zijn weinig artiesten die zo veel positivism­e en ongebrei delde levenslust uitstralen als Soe Nsuki. Ze lacht graag en veel, ook met haar eigen grappen, en zegt daar dan weer iets grappigs over. Cynische en beledigend­e humor is haar vreemd, ze ontbeert de misantropi­e van veel mannelijke collega’s. Echt goede comedy had dat tot dusver niet opgeleverd. We hebben Nsuki de voorbije vijf, zes jaar zien opdraven in verschille­nde lineups en wedstrijde­n, telkens even springerig en energiek, maar haar materiaal woog toch wat te licht. Of toch binnen het bestek van die vijf of tien minuten die ze toebedeeld kreeg. In haar eerste so lovoorstel­ling heeft ze die korte routines een plaats gegeven in een groter verhaal en werkt de humor plots veel beter. Opnieuw wordt ons een komische blik gegund op het leven van een ‘nieuwe’ Belg (in dit geval van half Congolese afkomst) en die bijzondere invalshoek komt altijd beter tot zijn recht op de lange afstand.

Opgegroeid in een arm, kroostrijk gezin met een ‘jaloerse, manipulati­eve zot’ als stiefvader: een paar woorden volstaan om de kin dertijd van Nsuki te schetsen. Zij herinnert zich liever de leuke dingen, zoals het muffe dorpslied van Kalmthout dat ze zelf verneukt heeft tot een grappige pastiche. Er staat een djinstalla­tie op het podium, waarmee ze even later ook een flard Dr. Dre in de zaal slingert. ‘Hiphop heeft mij gered,’ om dan toch even te lachen met de teksten over bitches and shit die ze toen nog niet helemaal kon vatten. Op het grote scherm zien we een fotoversla­g van haar recente bezoek aan de Efteling, een droom die ze zich als kind niet kon veroorlove­n. Ze leest fragmenten voor uit haar oude dagboek, altijd gênant en dus uitstekend geschikt voor comedy. Net als Latif Ait integreert Nsuki vlotjes beeld en geluid in haar conference, met alerte overgangen en commentare­n. Het paradijsel­ijke Soetopia dat op de achterwand wordt geprojecte­erd evolueert met de stemmingen van het verhaal.

Nsuki maakt grappen over de joodse buren, schaamlipc­orrecties en Vlaamse trouwfeest­en: typisch standupmat­eriaal dat ze mooi verenigt met een enkele sketch of opmerking over haar afkomst. Fijn om een nieuwe vrouw te verwelkome­n in de hoogste afdeling van het Vlaamse comedycirc­uit. Soe Nsuki: beter op de lange afstand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium