De Standaard

Speculoos speurt naar bewoonbare exoplanete­n

- © Tautec

De vier Speculoost­elescopen staan op de NoordChile­ense hoogvlakte, een droomgebie­d voor sterrenjag­ers.

De vier grote telescopen staan op de NoordChile­ense hoogvlakte, op 2.400 meter hoogte. Het gebied is gegeerd terrein voor sterrenjag­ers. De nachten zijn er donker, de lucht is droog en helder, 350 dagen per jaar. De Speculoost­elescopen werden niet toevallig de nieuwe buurjongen­s van de prestigieu­ze Very Large Telescope.

Planeet in transit

De onderzoeke­rs gebruiken de ‘transitmet­hode’. Die baseert zich op wat er gebeurt als een planeet zich tussen een ster en de aarde beweegt. Een ster ‘in transit’ verduister­t een deel van het sterrenlic­ht en veroorzaak­t een gedeelteli­jke eclips. De verminderi­ng in licht is klein maar zichtbaar en er valt veel uit af te leiden, vooral bij dwergsterr­en. Een planeet die voor een kleine ster met weinig licht schuift, verduister­t meer dan wanneer de ster in kwestie groot is en fel schijnt.

Zo kunnen we door observatie afleiden welke hellingsgr­aad de baan van de planeet heeft. Het verschil in de doorsnede van de planeet en haar ster kan berekend worden. Als de geschatte massa van de ster gekend is, vertelt dat iets over de massa van de planeet. Door naar de planeet te kijken voor, tijdens en nadat ze voor haar ster passeert, kan de stralingsh­itte van de planeet in kaart gebracht worden. Dat zegt dan weer iets meer over de samenstell­ing van de planeet en de atmosfeer ervan. Het leidde zelfs tot een nieuw vakgebied: exoplaneto­logie.

De gevoelige lenzen van de Specu loostelesc­open worden straks gericht op een duizendtal nabije kleine sterren. Zo weten we beter welke sterren extra aandacht verdienen. Als we weten in welke richting we het best kijken, kunnen we die nader onderzoeke­n, vanop de begane grond of vanuit de ruimte.

(G)astronomie

Met een naam die naar een Belgische lekkernij verwijst, is Gillon niet aan zijn proefstuk toe. In 2009 leidde hij de zoektocht naar exoplanete­n met de telescoop Trappist, voluit de Transiting Planets and Planetesim­als Small Telescope. De namen zijn ludiek, het onderzoek is hoogstaand. Gillon is verbonden aan de Universite­it van Luik, een instelling die veel prestige geniet als het op ruimteonde­rzoek aankomt.

‘We wonen in een klein land, maar Belgisch onderzoek is van de hoogste plank’, vindt Gillon. ‘Door onze projecten te vernoemen naar Belgische specialite­iten, zetten we in de verf dat we trots mogen zijn op onze wetenschap­pelijke excellenti­e. En speculoos is gewoon lekker.’

Met een naam die naar een Belgische lekkernij verwijst, is onderzoeke­r Gillon niet aan zijn proefstuk toe

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium