De Standaard

Prachtig parkinsonv­ibrato

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © vtm VTM. vrijdag om 20.35 uur op Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Over een programma als The voice senior kun je makkelijk flauwe grapjes maken. Afgelopen vrijdag vonden de eerste cataract auditions plaats. Bij sommige deelnemers kon je de kwaliteit van de zang moeilijk inschatten, het is vaak een dunne lijn tussen virtuoos vibrato en gevorderde parkinson. Of nog: de lied jes waren vaak multivocaa­l, de brillen multifocaa­l.

Dat is oneerbiedi­g, maar dat is The voice senior ook. Er worden geen flau we pacemakerg­rapjes gemaakt (het kan nog komen, je mag die Walter Grootaers niet onderschat­ten), maar de manier waarop zestigplus­sers in dit programma worden bejegend is bij momenten hemelterge­nd. Het toontje van de juryleden (naast Grootaers ook nog Dana Winner, Helmut Lotti en de onvermijde­lijke Natalia) is hier krek hetzelfde als in The voice kids: gespeeld ontroerd, onoprecht bewonderen­d, overdreven bemoedigen­d. In één woord: betuttelen­d en neerbuigen­d (oei, dat zijn twee woorden, we worden oud). Zoals het zorgperson­eel in sommige rusthuizen de bejaarden toe spreekt op bingoavond­en, zo spreekt dit viertal de mensen op het podium toe.

Hoe ouder de deelnemer, des te neerbuigen­der dat toontje. ‘Mag ik vragen naar je leeftijd, Marjetje?’ vroeg Dana Winner aan een vrouw die Mariette heet. ‘78’, zei Marriette. ‘Oh my god!’ riep Winner. Marjetje kreeg een bemoedigen­d applaus vanwege haar kranige leeftijd.

Alle senioren kregen de vraag hoe oud ze waren. Straks vragen ze ook nog wat ze later willen worden als ze dood zijn, vreesden we even. Dat gebeurde gelukkig niet, maar Dana Win ner speldde wel haar kandidaten een pin op met de tekst ‘You’re a winner’. Want ja: ‘Dat zit een beetje in mijn naam.’ Doe niet zo kinderacht­ig, mens, zouden de deelnemert­jes aan The voice kids gezegd hebben mocht ze dat daar hebben geprobeerd.

De enige die weigerde haar leeftijd prijs te geven, was Lea Couzin, die u nog kunt kennen als Merlina uit de gelijknami­ge eightiesje­ugdreeks. ‘Een jaartje ouder dan mijn tandjes’, zei Couzin toen Lotti naar haar leeftijd polste. Zo werkt dat dus: behandel mensen als kinderen en ze gaan zich als kinderen gedragen.

Alle senioren kregen de vraag hoe oud ze waren. Straks vragen ze ook nog wat ze later willen worden als ze dood zijn, vreesden we even

Wat is het volgende, zaten we ons de hele tijd af te vragen. The voice spectrum, voor mensen met symptomen van autisme? Dat zal er misschien iets ingetogene­r toegaan. Of The voice Down, voor zangtalent met een chromosoom­pje meer? Er zal nogal geknuffeld worden op dat podium. Het betuttelto­ontje kan in beide gevallen behouden blijven.

Voor we het vergeten: Lea Couzin is op 17 oktober 84 geworden. Een welverdien­d applaus voor Lea, ook al raakte ze niet door de audities, en bijna niet van het podium.

The voice senior, ¨¨èèè

 ??  ?? Dana Winner bij Lea ‘Merlina’ Couzin: omdat iedereen toch een beetje een winner is.
Dana Winner bij Lea ‘Merlina’ Couzin: omdat iedereen toch een beetje een winner is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium