De Standaard

‘Maximale vrijheid’ voor Gentse academici

-

De Universite­it Gent geeft ge hoor aan de verzuchtin­gen van haar academici over de toenemende administra­tie ve druk. In het verleden trokken academi ci in heel Vlaanderen al meermaals aan de alarmbel: ze moeten zoveel tijd stoppen in aanvragen en rapportere­n over hun werk, dat het eigenlijke onderzoek daaronder te lijden heeft.

De Gentse rector Rik Van de Walle wil het daarom anders aanpakken aan de UGent onder het motto ‘maximale vrijheid’, schreef De Tijd dit weekend. Voort aan zullen hoogleraar­s nog maar om de vijf jaar geëvalueer­d worden in plaats van om de twee of vier jaar. De huidige papierberg met de gepersonal­iseerde doelen, jaarlijkse taakomschr­ijvingen en toetsings dossiers verdwijnt.

Gent wil zijn academici ook meer bege leiden bij hun loopbaan door een eigen hrcommissi­e op te richten. De mensen die daarin zetelen, zullen meer dan de huidige evaluatiec­ommissies zicht hebben op de inhoud van het werk van de academicus. Ze kunnen tussentijd­s feedback ge ven op momenten dat de academicus daar nood aan heeft.

De UGent wil zo zijn verantwoor­delijkheid nemen in het debat over de financieri­ng van de universite­iten en het academisch onderzoek. Academici hekelen geregeld het competitie­ve systeem dat universite­iten vooral beloont op basis van kwantitati­eve parameters zoals het aantal publicatie­s en het aantal doctoraten. Die competitie leidt volgens hen tot een toenemende druk en een ratrace tussen academici en tussen universite­iten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium