De Standaard

Vlieglesse­n voor Draghi

De ECB heeft een andere aanpak nodig om haar doelstelli­ngen te realiseren. Een studie van de UGent opteert voor ‘helikopter­geld’.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

‘De Europese Centrale Bank (ECB) heeft geen afdoende antwoord op de aanhoudend lage inflatie’, zegt professor Mattias Vermeiren van het Ghent Institute for Internatio­nal Studies (GIIS). Samen met doctoraal onderzoeke­r Hielke Van Doorslaer heeft hij op vraag van denktank Minerva het ECBbeleid grondig doorgelich­t. Hun conclusie: de manier waarop de bank het monetaire beleid uitstippel­t, is niet aangepast aan de uitdaginge­n van deze tijd.

Dat de ECB het moeilijk heeft om haar doelstelli­ngen te realiseren, is geen geheim. De bank heeft eigenlijk maar één doel: de inflatie vlak bij 2 procent brengen. Maar sinds 2009 is de kerninflat­ie, waar het beleid op gebaseerd wordt, niet meer in de buurt van 2 procent gekomen. Een verontrust­ende ontwikkeli­ng, vindt Ver De ECB en meiren. ‘Want het betekent dat de ECB bij de volgende recessie onvoldoend­e capaciteit zal hebben om maatregele­n te nemen.’ Dat blijkt eigenlijk nu al: de bank wil het stimuleren­de QEprogramm­a afbouwen, terwijl de volgende re cessie weer voor de deur staat.

Vermeiren en Van Doorslaer pleiten voor meer coördinati­e tussen het budgettair­e en monetaire beleid. Nu werken die in tegengeste­lde richting. De Europese Commissie hamert op begrotings­evenwichte­n en bezuinigin­gen, terwijl de ECB met negatieve rentetarie­ven en obligatieo­pkoopprogr­amma’s de economie rugwind probeert te geven. ‘De noodzakeli­jke coördinati­e is in de huidige institutio­nele context moeilijk’, zegt Vermeiren. De ECB is politiek onafhankel­ijk. En dat terwijl het monetaire beleid onvermijde­lijk een politieke component heeft, meent Vermeiren.

‘Na vele duizenden miljarden euro’s in het systeem geïnjectee­rd te hebben, bedraagt de kerninflat­ie nog altijd maar 1,2 procent’

QE4P

Vermeiren en Van Doorslaer breken een lans voor een heel ander stimuleren­d beleid: ‘QE for the People’ of afgekort QE4P. In het huidige QEprogramm­a pro

MATTIAS VERMEIREN Ghent Institute for Internatio­nal

Studies (GIIS)

hebben onvoldoend­e capaciteit om maatregele­n te nemen bij een volgende

 ??  ?? voorzitter Mario Draghi
voorzitter Mario Draghi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium