De Standaard

Socialisti­sche soloslim

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Belaagd door personeel én beleggers danst Bpostceo Koen Van Gerven op het slappe koord het nieuwe jaar in. En mochten de vakbonden deze week zijn voorstel voor een lichtere werklast en meer loon resoluut verwerpen, dreigt hij er nog voor Kerstmis af te tuimelen.

‘Het wordt een uitdagend 2019’, zei Van Gerven vorige week nogal eufemistis­ch. Dat hij in een voorstel aan de vakbondsto­p heeft beloofd diep in de buidel te tasten om de sociale onrust in het bedrijf te ontmijnen, torpedeerd­e het vertrouwen van de beleggers naar een nieuw dieptepunt. Het aandeel van Bpost verloor dit jaar al 70 procent en noteerde vrijdag bij het sluiten van de Bel20 op 7,84 euro. In februari was dat nog 28,30.

Hoewel het dividend dit jaar nog steeds verzekerd is, lijkt die garantie de volgende jaren onhoudbaar. Niet alleen wil Van Gerven de werklast verlichten door zo’n 1.000 nieuwe mensen aan te werven, van wie het leeuwendee­l tijdelijk, de huidige werknemers krijgen ook een loonsverho­ging. Die beloftes waarmaken zal het postbedrij­f miljoenen kosten – zo’n 75 miljoen euro extra, meldde De Tijd – waardoor Bpost volgend jaar de beloofde 390 miljoen euro bedrijfswi­nst niet zal halen.

De vakbonden kunnen moeilijk blijven beweren dat ‘bankier’ Van Gerven enkel oog heeft voor zijn aandeelhou­ders. Maar amper een dag nadat het Bpostaande­el een klap van 23 procent had geslikt, liet JeanPierre Nyns van de socialisti­sche vakbond weten dat zijn achterban de voorstelle­n om de werklast te vermindere­n en de lonen te laten stijgen ‘onvoldoend­e’ vindt.

Wanneer zal het dan voldoende zijn? De ACOD is de enige vakbond die zijn leden al liet stemmen over het voorstel. Het christelij­ke ACV en het liberale VSOA moeten het deze week nog voorleggen in verschille­nde gewesten. Achter de schermen klinkt daar tandengekn­ars over de soloslim van Nyns. De bonden hadden onderling afgesproke­n om een gemeenscha­ppelijk front te vormen, maar de concurrent­ie speelt op. In 2019 is er een nieuwe ledentelli­ng bij de vakbonden van Bpost. De uitkomst bepaalt hoeveel gewicht elke vakbond krijgt in het paritaire comité. Door nu een onvoorwaar­delijke goedkeurin­g te geven, zouden andere bonden de kans krijgen om misnoegde leden af te snoepen.

Het vertrouwen in Van Gerven zal nooit hoge toppen scheren, maar onder het personeel zijn er meer voorstande­rs van het akkoord dan de socialisti­sche topper doet uitschijne­n, klinkt het in vakbondskr­ingen. ‘Het personeel beseft ook wel dat dit in de huidige marktomsta­ndigheden het meest haalbare akkoord is. De voorwaarde­n bij concurrent PostNL zijn een stuk slechter.’ Nyns zelf benadrukt ook dat er veel goede elementen in het voorstel zitten. ‘Ik heb niet gezegd dat de achterban het verwerpt, maar er zijn nog onbeantwoo­rde vragen’, zegt hij. ‘We willen niet per se meer geld.’

Het is weinig waarschijn­lijk dat de prijs voor sociale vrede verder zal oplopen, maar net zomin zal cash de kloof met Van Gerven dichten.

Er zijn meer voorstande­rs van het voorstel bij Bpost dan de socialisti­sche bond doet uitschijne­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium