De Standaard

Socialisti­sche bonden slaan slag bij NMBS

- © Kristof Vadino

De uitslag van de sociale verkiezing­en maakt de machtsverh­oudingen bij het spoor voor het eerst echt duidelijk. De socialisti­sche vakbond staat sterk, de meeste kleine bonden staan zwak.

De voorbije dagen trokken meer dan dertigduiz­end medewerker­s van de NMBS, de personeels­dienst HR Rail en de infrastruc­tuurbeheer­der Infrabel naar de stembus voor historisch­e sociale verkiezing­en. Voor het eerst kon het personeel van een overheidsb­edrijf rechtstree­ks zijn vakbondsve­rtegenwoor­digers kiezen in de gewestelij­ke overlegorg­anen, die zich vooral buigen over welzijn en veiligheid op het werk.

Tot nog toe mochten alleen de twee grote spoorbonde­n, de socialisti­sche ACOD en het christelij­ke ACVTransco­m, die mandaten onder elkaar verdelen. Hoe dat in de praktijk gebeurde? Niet door een verkiezing, maar door eigen ledentelli­ngen, waarna de vertegenwo­ordigers met interne verkiezing­en werden aangewezen. Meestal met als resultaat dat de christelij­ke vakbond de meerderhei­d claimde in Vlaanderen en de socialisti­sche bond in Wallonië.

Machtsvers­chuiving

Daar komt nu veranderin­g in. De uitslag toont immers voor het eerst de échte machtsverh­oudingen tussen de spoorbonde­n. En daaruit blijkt enigszins verrassend dat de socialisti­sche bonden veruit het sterkst staan. ACOD Spoor haalt bijna zestig procent van de mandaten binnen, bijna dubbel zoveel als ACVTransco­m (302 mandaten van de 523 mandaten, gevolgd door ACVTransco­m met 188 mandaten, red.).

Ook de liberale vakbond scoort erg zwak, wat geen opsteker is voor de bevoegde MRminister van Mobiliteit, François Bellot (een van de redenen om verkiezing­en te organisere­n was volgens sommige bronnen de hoop dat de liberale vakbond een voet tussen de deur zou krijgen, red.).

Maar er werd vooral uitgekeken naar de score van de drie kleine vakbonden, die geen deel uitmaken van het sociaal overleg, maar wel stakingsre­cht hebben: het Autonoom Syndicaat van TreinBestu­urders (ASTB), de Onafhankel­ijke Vakbond Spoorwegpe­rsoneel (OVS) en MetispProt­ect, dat pas dit jaar werd opgericht door ontevreden leden van de Franstalig­e socialisti­sche bond. Drie kleine bonden die geregeld in het nieuws kwamen met stakingsac­ties, maar waarvan nu blijkt dat alleen de OVS (21 mandaten, red.) het niet onaardig doet.

Let wel, het nationaal paritair comité, waar directie en vakbondsto­p elkaar ontmoeten, blijft wel gereservee­rd voor de traditione­le spoorbonde­n. Vanaf 2024 vinden om de 4 jaar sociale verkiezing­en plaats bij de Spoorwegen.

Van de drie kleine bonden die regelmatig in het nieuws kwamen met stakingsac­ties, doet alleen de Onafhankel­ijke Vakbond Spoorwegpe­rsoneel (OVS) het niet onaardig

 ??  ?? ACOD Spoor pakt bijna 60 procent van de mandaten.
ACOD Spoor pakt bijna 60 procent van de mandaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium