De Standaard

Eerste Eclips-nacht levert vijftigtal pv's op

- VAN ONZE MEDEWERKER ALAIN TRAPPENIER­S © atb

De primeur van de geïntegree­rde politieact­ie ‘Eclips’ in Leuven heeft zaterdagna­cht een vijftigtal pv's opgeleverd voor allerlei inbreuken. Er is ook voor ruim 75.000 euro aan achterstal­lige boetes en belastinge­n geïnd.

Het was de eerste keer dat verschille­nde diensten in het kader van het Leuvense project ‘Eclips’ (Effectieve Criminalit­eitsaanpak in Leuven door Integrale Partnerger­ichte Samenwerki­ng) een controle organiseer­den op de invalswege­n naar de stad.

‘Bij deze actie ligt de nadruk iets meer op het gerechteli­jke luik, maar er zal ook gecontrole­erd worden op inbreuken rond verkeersbe­lasting en fiscale boetes’, zegt woordvoerd­er Nicolas Del De politie controleer­de Piero van de Leuvense politie.

Negentig manschappe­n, onder wie delegaties van de politiesch­olen van Genk en Evere, namen aan de actie deel. In totaal werden 7.181 voertuigen gescand door de mobiele ANPRcamera's, wat resulteerd­e in een controle van 320 voertuigen en 180 inzittende­n. ‘Zeventig waren bekend bij de politie’, aldus Del Piero. Niemand werd gerechteli­jk aangehoude­n.

De controles op het verlengde van de Meerdaalbo­slaan en de Mechelsest­eenweg leverden een vijftigtal pv's op voor allerlei over tredingen, gaande van het sturen zonder verzekerin­g, zonder geldige inschrijvi­ng en keuring, inbreuken op het rijbewijs door leerlingbe­stuurders of het ontbreken van de documenten in het voertuig.

Vijf andere bestuurder­s werden betrapt op rijden onder invloed. ‘Eén buitenland­se bestuurder diende de boete onmiddelli­jk te betalen’, aldus Del Piero, ‘Een andere bestuurder werd, onder invloed van alcohol, tegen hoge snelheid door de federale wegpolitie geïntercep­teerd. Zijn rijbewijs werd onmiddelli­jk ingetrokke­n voor vijftien dagen. De uitgevoerd­e speekselte­st bij een andere bestuurder bleek positief. Hij was onder invloed van cannabis en moest ook zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren.’

Nog eens dertien personen werden betrapt met drugs (cannabis en cocaine) op zak of in de wagen. Ook werd er tijdens de controle een zwaard en een baseball knuppel aangetroff­en.

Mobiele controlete­ams van de Douane van Tienen, Bilzen en Vilvoorde, controlete­ams van de Vlaamse Belastingd­ienst uit Hasselt en Leuven en de FOD Mobiliteit waren ook van de partij. Het mobiele team van de Douane betrapte twaalf bestuurder­s die penale boetes niet hadden betaald, voor in totaal 34.570,9 euro. Er werd geen ‘rode’ diesel aangetroff­en maar 38 chauffeurs hadden hun verkeersbe­lasting wel nog niet betaald, nog eens goed voor 41.035 euro. Wie ter plaatse niet kon betalen, mocht te voet naar huis. Het voertuig werd tijdelijk in beslag genomen.

‘Bij deze actie ligt de nadruk iets meer op het gerechteli­jke luik’

NICOLAS DEL PIERO Woordvoerd­er politie Leuven

 ??  ?? 320 voertuigen.
320 voertuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium