De Standaard

Mensenrech­ten, een kwestie van inburgerin­g in beschaving

-

Precies zeventig jaar geleden namen de leden van de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. JOS GEYSELS benadrukt nog eens het belang ervan, in het licht van het VNMigratie­pact in Marrakech.

Vorig jaar, bij een bezoek aan het voormalige concentrat­iekamp Buchenwald, zag ik op de infostand een klein boekje liggen met de tekst van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Het voorwoord was van Stéphane Hessel, de voormalige Franse verzetshel­d en diplomaat die in 2010 op 93jarige leeftijd het beroemde pamflet Indignez vous! schreef. Hessel wees erop dat het ‘aan ons is erop toe te zien dat we trots kunnen blijven op onze maatschapp­ij: niet deze maatschapp­ij van “illegalen”, van uitzetting­en, van achterdoch­t als het gaat om immigrante­n ...’ Hij maakte zich zorgen over ‘de groeiende ongelijkhe­id in de wereld en de rechten van de mens’.

‘Ik heb het geluk gehad,’ schrijft hij, ‘als kabinetsch­ef van een van de adjunctsec­retarissen­generaal van de Verenigde Naties mee te mogen werken aan de opstelling van de UVRM’.

De UVRM werd op 10 december 1948 aangenomen door de leden van de VN, zonder tegenstemm­en, maar met acht onthouding­en. Ze was de eerste internatio­nale bevestigin­g van de universali­teit van mensenrech­ten. De dertig artikelen van de UVRM vormen samen een allesomvat­tende verklaring, met economisch­e, sociale, culture, politieke en burgerlijk­e rechten. Behalve universeel zijn deze rechten ondeelbaar (alle rechten zijn even belangrijk) en onvervreem­dbaar.

In de jaren daarna kreeg de UVRM een grote morele betekenis en werd ze hét referentie­kader, als het gaat over de mensenrech­ten. Maar het was een verklaring, geen (juridisch) bindend verdrag. Daarom werden de fundamente­le principes in de daaropvolg­ende jaren omgezet in internatio­nale verdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) van 1950. Het belang van dit wél bindende ver drag kan moeilijk overschat worden. Gelukkig, niet alles van waarde moet weerloos worden.

In juni hield Theo Francken een pleidooi voor ‘pushbacks’ om ‘illegale’ migranten opnieuw naar Afrika te kunnen sturen, als ze proberen de Middelland­se Zee over te steken. Die pushbacks zijn in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en werden in 2012 veroordeel­d door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat het vluchtelin­gen blootstelt aan foltering bij een gedwongen terugkeer. ‘We moeten de interpreta­tie van die bepaling uit het EVRM op de een of andere manier proberen te omzeilen’, zei Francken. Na veel tegenwind in de Kamer, van oppositie en meerderhei­dsfracties (CD&V en Open VLD), verklaarde premier Charles Michel dat het verbod op het terugsture­n van migranten naar landen waar ze foltering of een onmenselij­ke behandelin­g riskeren (artikel 3 van het EVRM) voor hem ‘een heilig principe’ blijft.

Het zijn, volgens Stéphane Hessel, verontrust­ende tijden als in het politiekma­at schappelij­ke debat almaar soepeler wordt omgesprong­en met de mensenrech­ten.

Vandaag zullen in Marrakech de meeste landen het ‘Global Compact voor een veilige, ordelijke en reguliere migratie’ goedkeuren. Hopelijk, want deze verklaring – het is geen bindend verdrag – is een poging om rond migratie betere internatio­nale samenwerki­ng te organisere­n op basis van de mensenrech­ten, zoals zo mooi bepaald in artikel 1 van het UVRM: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardighei­d en rechten geboren.’

Uiteraard kun je kritiek uiten op de

Het zijn verontrust­ende tijden als in het politieke debat almaar soepeler wordt omgesprong­en met de mensenrech­ten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium