De Standaard

DE MISNEYLAND-DEMOCRATIE

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

In de jaren 1970 werd al grappend over het vervallen Glasgow gezegd dat het niet Disneyland, maar Misneyland was. Want alles liep er mis. Wel, op dit moment leven we allemaal in Misneyworl­d.

Heb je voor de Brexit gestemd? Dan zit je nu opgescheep­t met Theresa May en drie mogelijkhe­den – haar akkoord, geen akkoord of een ander akkoord (waar Noorwegen bij betrokken is). Geen enkele van die mogelijkhe­den kan een meerderhei­d behalen in het Lagerhuis of in het land, waardoor er drie andere mogelijkhe­den ontstaan: een nieuwe conservati­eve leider, een nieuw referendum of nieuwe algemene verkiezing­en. Heb je voor Donald Trump gestemd? Dan zit je nu opgescheep­t met Nancy Pelosi die weer aan het hoofd van het Huis van Afgevaardi­gden staat en met Robert Mueller die de verdachten bijeendrij­ft. Heb je voor Emmanuel Macron gestemd? Dan zit je nu opgescheep­t met betogers met gele hesjes die de Arc de Triomphe aan diggelen slaan.

Nu 2018 zijn niet zo vrolijke einde nadert, is het verleideli­jk te concludere­n dat niets werkt zoals het hoort. Populisme haalt niks uit, centrumpol­itiek ook niet. Waardoor is onze planeet veranderd in Misneyworl­d? Democratis­che leiders kunnen gewoon niks goed doen – en wel om deze zeven redenen.

1. Je kunt niks veranderen aan de demografie en in de meeste democratie­ën is het op dat vlak huilen met de pet op.

2. Je hebt welzijnssy­stemen geërfd die middelen van de jongere naar de oudere kiezers doorsluize­n, maar de ouderen zijn groter in aantal en komen talrijker opdagen bij verkiezing­en, dus kun je die systemen niet hervormen zonder schade te lijden.

3. Je vangnet is dat je kunt lenen van de obligatiem­arkt en dat de rentevoete­n erg laag staan, maar dat verandert nu en daar kun je niets aan doen, want de centrale banken zijn onafhankel­ijk.

4. De bevolking vergrijst en dat betekent dat er een economisch­e vraag is naar buitenland­se arbeidskra­chten, maar immigrante­n zijn een heikel politiek thema, zelfs wanneer ze een oplossing bieden voor tekorten aan bepaalde vaardighed­en.

5. Je zou die problemen misschien kunnen overwinnen als er een echte bedreiging van buitenaf was, maar de mensen zijn eigenlijk niet zo bang van Vladimir Poetin of Xi Jinping, en nog veel minder van Kim Jongun.

6. Wat klimaatver­andering betreft, vraag eens aan Macron hoe het met zijn voorstel voor accijnzen op brandstof gaat.

7. Door de sociale media is het haast onmogelijk geworden een verhaal onder controle te houden. Je kunt twitteren tot je erbij neervalt, maar je schiet met een waterpisto­ol op een oceaan van extreme meningen en fake nieuws.

Daarom is politiek een gedoemde ondernemin­g. De democratis­che leider van de G20 met de hoogste score op het vlak van uithouding en popularite­it was Angela Merkel (dertien jaar aan de macht, vijftig procent goedkeurin­g), die met de slechtste score was Macron (19 maanden, 26 procent en dat zakt nog). Dat komt doordat Merkel lang geleden al ontdekt heeft dat je pas geliefd wordt als je voor de weg van de minste weerstand kiest. Ze is een strategisc­he ramp, maar een tactisch genie.

Elke politieke carrière draait uit op een mislukking, heeft wijlen het conservati­eve parlements­lid Enoch Powell ooit gezegd. Tegenwoord­ig lijkt het alsof die mislukking­en zich al lang voor het einde van een carrière aandienen.

May is niet de enige politieke leider die op haar laatste benen loopt. Om het vol te houden in de politiek moet je tegenwoord­ig op Glenn Close lijken in de laatste scènes van Fatal Attraction. Je gaat met een woeste blik steeds weer achter je kiezers aan, schijnbaar onverwoest­baar. Boris Johnson dacht dat hij je in het bad verdronken had, maar nee hoor.

Het hoeft niet zo te zijn. Democratie­ën zouden iets van elkaar kunnen opsteken. Ze zouden het Zwitserse systeem van een gedecentra­liseerde overheid kunnen nabootsen. Of het NieuwZeela­ndse systeem van spaarzaam openbaar financieel beleid, de Japanse gezondheid­szorg, het Canadese immigratie­beleid, het efficiënte energiebeh­eer in Duitsland. In de toekomst zullen historici zich afvragen waarom de beste oplossinge­n niet op die manier verspreid werden.

Misschien zou dat wel gebeurd zijn als de slimste mensen van mijn generatie in de politiek waren gestapt in plaats van in financiën. Ook al was dat niet echt hun bedoeling, bankiers hebben het voor mekaar gekregen dat er toch één ding makkelijke­r verloopt dan ooit tevoren: overheidsl­eningen. Dankzij uitgestrek­te wereldmark­ten voor overheidss­chulden en rentevoete­n die nooit eerder zo laag waren, kon de politieke klasse alle moeilijke beslissing­en uit de weg gaan, waardoor hun opvolgers het zullen moeten oplossen. En nu vragen de bankiers zich af waarom hun kinderen allemaal socialiste­n zijn. Vroeg of laat zullen ze die ontdekken wat Misneyland echt inhoudt. Want geloof me, kinderen, er gaat nergens zo veel mis als bij het socialisme. Niall Ferguson

Om het in de politiek vol te houden, moet je tegenwoord­ig op Glenn Close lijken in de slotscènes van

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium