De Standaard

Theo Francken:

‘We strijden verder, ik ben een bokser’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

In het Ganzenhof in Lubbeek had de lokale NVAafde ling gisteren haar kerstdrink gepland, waarop ook de nieuwe bestuurspl­oeg zou worden voor gesteld. Toekomstig waarnemend burgemeest­er Davy Suffeleers heette iedereen persoonlij­k wel kom, met een warme handdruk en een kleine scherts. Zelf had hij weinig redenen om te lachen. Het ontslag van Theo Francken bete kent ook zijn terugkeer in het ge meentehuis. Alsof het buiten nog niet hard genoeg regende.

Francken sprak nog even als staatssecr­etaris voor Asiel en Mi gratie – zijn ontslagbri­ef was tegen de middag nog niet gearriveer­d. Geëmotione­erd wees hij op de aanwezighe­id van zijn vader en zijn echtgenote. ‘Ik ben ontgoo cheld, ik heb echt niet goed gesla pen. Ik had liever verder gewerkt. Dit is spijtig.’ Tegelijker­tijd voelde hij zich trots – ‘I stand my ground’ – en genoot hij zichtbaar van het applaus.

De Vlaamsnati­onalist wees zijn thuispubli­ek op het DNA van zijn partij en zijn eigen politieke overtuigin­g. Dat impliceert dat een gemeenscha­p zelf kan bepa len ‘wie we willen zijn, dat is de essentie’. Francken stond ook stil bij de gevolgen voor het kabinetspe­rsoneel. ‘Het is erg voor mij, maar erger voor hen. Zij zijn hun job kwijt. Tien jaar geleden maakte ik (als kabinetsme­dewerker van Vlaams minister Geert Bourgeois, red.) hetzelfde mee.’

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

‘Ik heb veel fouten gemaakt, zeker op Twitter’, keek hij terug op de afgelopen vier jaar. ‘Daar ging ik soms kort door de maatschapp­elijke bocht. Maar ik heb ook veel dingen goed gedaan. Ik heb veel poortjes gesloten, de procedure is flink ingekort en ik heb op Europees niveau een rol in het migratiede­bat gespeeld. De strijd is nog lang niet gestreden. Vanaf dins dag ben ik weer parlements­lid. Ik zal dat doen met fierheid en dos sierkennis.’

De staatssecr­etaris kopieerde de woorden van zijn voorzitter, Bart De Wever. ‘Beter ten halve ge keerd dan ten hele gedwaald.’ Hij gaf toe dat hij lang had gezwegen en dat zijn kabinet in september een veto had moeten stellen tegen het VNpact. Maar Francken wilde de Belgische campagne (‘met een enorm budget’) voor de Veilig heidsraad niet dwarsbomen door publiek kritiek te uiten. (België wist op 8 juni dat het dat zitje beet had, de finale tekst van het akkoord werd op 13 juli afgeklopt, red.)

In de soep kijken

Over de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober repte Francken met geen woord. Pas op 31 oktober, toen Oostenrijk het ge weer van schouder veranderde, trok hij aan de noodrem. Als Euro pees voorzitter had Oostenrijk in naam van de Europese Unie (zon der Hongarije) het VNMigratie pact onderhande­ld. ‘Stel je voor, de kok heeft soep gemaakt en op gediend. Plots zegt hij: “Opgelet, van die soep zou ik niet eten.” Dan kijkt iedereen toch eens in die soep.’ De beeldspraa­k leverde hem een flink applaus op.

Het compromis lag in zijn ogen voor de hand. Een onthouding in New York, vergezeld van een interpreta­tieve nota. Net zoals de Oostenrijk­ers van plan zijn. ‘Sans rancune, Charles Michel heeft alles geprobeerd.’ Maar de schuld lag bij de andere Vlaamse partijen. Het debat in de Kamer donderdag toonde ‘10 jaar van frustratie, wat een agressie, wat een haat’.

Francken schraapte zijn keel. ‘We hebben onze rug gerecht en tot de laatste snik gevochten.’ De slides van vorige week, waarin de partij op een ‘laagdrempe­lige manier’ het migratieak­koord wilde communicer­en, vond hij ‘ongelukkig’. ‘Maar men zocht een stok om ons te slaan.’

De mayonaise schift

Een goedkeurin­g met een interpreta­tieve nota, zoals de Nederlande­rs doen, vond Francken niet logisch. Hij herinnerde aan het kinderrech­tenverdrag dat België met zo’n nota heeft gesteund. ‘Dat verdrag doet ons elke dag pijn.’ Francken verwees naar het opsluiten van kinderen in afwachting van hun repatriëri­ng. ‘Dat is volgens het verdrag niet oké. Bij de beoordelin­g ervan kijkt een rechter nooit naar die sideletter.’ Ook de FOD Binnenland­se Zaken maakte hem in een nota duidelijk dat het pact weliswaar niet bindend was, maar dat de juridische fallout – zeker met ‘activistis­che rechters’ – ‘niet zonder risico’ was.

Francken is er absoluut van overtuigd dat de tijd aan de kant van de NVA staat. ‘Over twee jaar wordt het pact hier niet meer aanvaard’, zei hij. Waarna hij vertelde over de ontmoeting met een oude vrouw toen hij met Geert Bourgeois een stukje zat te eten. Zij vergeleek migratie met het maken van mayonaise. Wie de olie heel gedoseerd doorheen de emulsie klopt, krijgt een mooie saus. Maar als er te veel olie wordt gemengd, of er wordt te snel geklopt, loopt het mis. Dan schift de mayonaise.

‘Sans rancune, Michel heeft alles geprobeerd, maar het debat in de Kamer toonde 10 jaar frustratie. Wat een agressie, wat een haat’

 ??  ??
 ?? © Dieter Telemans ?? dat de juridische fallout – zeker met ‘activistis­che rechters’ – een risico inhield.
© Dieter Telemans dat de juridische fallout – zeker met ‘activistis­che rechters’ – een risico inhield.
 ??  ?? Binnenland­se Zaken maakte Theo Francken duidelijk dat het pact niet bindend was, maar
Binnenland­se Zaken maakte Theo Francken duidelijk dat het pact niet bindend was, maar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium