De Standaard

DE JUISTE KANT VAN DE GESCHIEDEN­IS

-

‘De wereld heeft nu moed en verantwoor­delijkheid­sgevoel nodig. België staat aan de juiste kant van de geschieden­is.’ Met die woorden heeft premier Charles Michel (MR) de Belgische steun aan het VNMigratie­pact onderstree­pt. De toespraak in Marrakech was zijn moment de gloire, na alle binnenland­se politieke perikelen van de afgelopen weken.

Het applaus dat hem ten deel viel, deed hem ongetwijfe­ld goed. Net als Angela Merkel trok Michel een rechtstree­kse lijn van dit akkoord naar de verschrikk­ingen van de oorlog. Internatio­nale samenwerki­ng is het beste recept om herhaling van die gruwel te voorkomen, betoogden ze allebei. Multilater­aal overleg is de enige manier om tot een betere wereld te komen. Jarenlang was internatio­nale samenwerki­ng inderdaad onomstrede­n. Vrijwel de hele wereld beschouwde multilater­alisme als de enige weg voorwaarts. Slechts een heel kleine minderheid van landen aan de marge van het wereldtone­el was een andere mening toegedaan. Het was in die geest dat de VS en Rusland verscheide­ne akkoorden over nucleaire wapenbehee­rsing onderteken­den, China toetrad tot de Wereldhand­elsorganis­atie, drie Amerikaans­e landen het Naftaverdr­ag afsloten en de EU groeide van 15 naar 28 lidstaten.

We kunnen niet anders dan constatere­n dat die denkwijze niet langer onomstrede­n is. Wereldwijd zit de klad in het multilater­alisme. De nakende inkrimping van de EU staat symbool voor een historisch­e omslag. De kritiek op het ooit zaligmaken­de multilater­alisme werkt zo aanstekeli­jk dat ook in Europa aanzienlij­ke delen van de bevolking er vraagteken­s bij zetten. Van de 193 landen die vorig jaar akkoord gingen met het VNMigratie­pact, spraken er gisteren nog 164 expliciet hun steun uit. Tegelijk blijkt in het Poolse Katowice dat nog maar weinig over is van de moeizaam bevochten eendracht die sprak uit het klimaatakk­oord van Parijs.

Naar de effecten die deze trend op lange termijn zal hebben, kunnen we alleen maar gissen. Over de oorzaken is minder twijfel. Een onbestemde angst voor een verlies aan eigenheid, in combinatie met het gevoel dat de zegeningen van de globaliser­ing niet voor iedereen zijn weggelegd. De enige manier om de groeiende weerstand tegen het multilater­alisme het hoofd te bieden, is om die oorzaken aan te pakken. Makkelijk is dat niet. Noodzakeli­jk wel.

De nakende inkrimping van de EU staat symbool voor een historisch­e omslag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium