De Standaard

Hoeveel Michel I zit er in Michel II?

De NVA wil Charles Michel meteen in de greep nemen. Als de premier niet het vertrouwen krijgt van een meerderhei­d, pleegt hij een ‘verborgen staatsgree­p’.

- VAN ONZE REDACTEURS MATTHIAS VERBERGT WIM WINCKELMAN­S

Is de oranjeblau­we regering van premier Michel een andere dan de federale coalitie waarvan de NVA deel uitmaakte? Rond die vraag draait de volgende fase in de onuitgegev­en politieke en grondwette­lijke toestand waarin de regering zich bevindt, sinds de Vlaamsnati­onalisten uit onvrede met het VNMigratie­pact zijn opgestapt.

De NVA, die daarin bijgetrede­n wordt door de rest van de oppositie, meent van wel. Daarom moet de premier met een beleidsver­klaring onder de arm naar het parlement om daar het vertrouwen te vragen, vindt de partij, zoals de grondwette­lijke gewoonte dat voorschrij­ft voor nieuwe regeringen.

‘Men beklemtoon­t fel dat dit een nieuwe regering is’, zei voorzitter Bart De Wever gisteren in Terzake. Daarmee verwees hij naar nieuwe prioriteit­en die Michel II formuleert, in dossiers als klimaat, koopkracht en migratie. ‘Een andere aanpak’ en ‘andere accenten’, zo omschreven ministers Maggie De Block (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) het afgelopen weekend nog. ‘Als men doet alsof men ons niet nodig heeft om een democratis­che meerderhei­d te hebben, dan is dat een soort van heel zachte, verborgen staatsgree­p’, aldus De Wever.

‘Geen Michel II’

De verzamelde oppositie wordt daarin gesteund door verschille­nde, maar niet alle grondwetss­pecialiste­n. Ook de regering zelf meent dat ze alleen een voortzetti­ng is van de oorspronke­lijke centrumrec­htse coalitie, met andere ministers maar hetzelfde regeerakko­ord. En aan dat regeerakko­ord heeft het parlement vier jaar geleden al zijn fiat gegeven. De oranjeblau­we coalitie is ‘geen Michel II’, benadrukte CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke gisteren, maar wel ‘een bestaande regering waaruit een partij ontslag heeft genomen en waarin enkele mensen vervangen zijn’. Ook Peeters zei gisteravon­d dat dit geen nieuwe regering is.

Premier Michel liet tijdens de internatio­nale conferenti­e in Marrakech verstaan dat hij niet van plan is het parlement het vertrouwen te vragen. Met 52 zetels op 150 is het allerminst zeker dat hij het bij een stemming zou halen. Maar alleen Michel zelf kan beslissen of zo’n stemming er komt. Daarom kaatst de premier de bal terug: wie het vertrouwen in zijn regering opzegt, moet maar een motie van wantrouwen indienen.

‘Ik reken op een minimale ver antwoordel­ijkheidszi­n, ook bij de oppositie’, zei Michel. ‘De burgers hebben het recht om te weten wie de politieke situatie zal instrument­aliseren om politieke spelletjes te spelen.’ En hoewel de goedkeurin­g van zo’n motie van wantrouwen niet rechtstree­ks tot verkiezing­en leidt (zie grafiek), waarschuwd­e Michel dat wie verkiezing­en wil, ‘dat maar moet zeggen’.

Een stembusgan­g wil voorlopig haast niemand. En behalve de rechtse Franstalig­e minipartij Parti Populaire is niemand meteen van plan om een motie van wantrouwen in te dienen – ook de NVA niet. Wel vragen onder meer de SP.A, Groen en Vlaams Belang dat Michel in het parlement uitleg komt geven over zijn plannen. De premier is alvast zinnens om vanaf vandaag gesprekken te starten met de oppositiep­artijen – met uitzonderi­ng van Vlaams Belang – met het oog op mogelijke samenwerki­ng.

De leiders van de verschille­nde fracties in de Kamer zien elkaar vanmiddag, terwijl de juridische diensten aan het uitvlooien zijn of er nu al dan niet een vertrouwen­sstemming moet komen of niet. De commissiez­ittingen van vanochtend zijn alvast geannuleer­d.

Arbeidsdea­l

Het is zo goed als ondenkbaar dat een van de oppositiep­artijen de huidige regering – die ze voordien nog zo bestreden – structuree­l het vertrouwen zou geven zonder ingrijpend te sleutelen aan het regeerakko­ord. En dat wil Michel niet. ‘Als ze vasthouden aan dit regeerakko­ord, zie ik niet in hoe wij deze regering kunnen steunen’, beaamt SP.Afractiele­idster Meryame Kitir. Als het dan toch tot een vertrouwen­sstemming komt, kan de steun haast alleen van de NVA komen. Bart De Wever zei die enkel te willen geven als de partij zich kan vinden in de nieuwe koers van Michel.

Maar ook als Michel het ver

‘Deze coalitie is een bestaande regering waaruit een partij ontslag heeft genomen’

WOUTER BEKE Voorzitter CD&V

‘Als men een Marrakechb­eleid wil voeren, hoeft men op niet te veel te rekenen’

BART DE WEVER Voorzitter NVA

trouwen niet vraagt, zal hij de NVA nodig hebben om de maatregele­n goedgekeur­d te krijgen die hij samen met de Vlaamsnati­onalisten nog in gang zette. ‘We hebben heel veel goede dingen afgesproke­n met de Zweedse coalitie’, zei De Wever, zoals de arbeidsdea­l. ‘Als men met die goede hervorming­en komt, dan wil ik die graag goedkeuren’. Maar, voegde hij daaraan toe: ‘Als men een Marrakechb­eleid wil voeren, hoeft men op niet te veel te rekenen.’

‘Wie verkiezing­en wil, moet dat maar zeggen’

CHARLES MICHEL (MR) Premier

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium