De Standaard

Campagne om migranten af te schrikken offline

De Facebookca­mpagne waarmee Theo Francken als staatssecr­etaris migranten wilde ontraden naar België af te zakken, was door haar foto’s en slogans omstreden.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

De Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) heeft de advertenti­ecampagne op Facebook om migranten en vluchtelin­gen te ontraden naar België te komen, zondagavon­d offline gehaald. Volgens de Dienst Vreemdelin­genzaken en het kabinet van minister Maggie De Block (Open VLD), die gisteren de bevoegdhei­d Asiel en Migratie officieel van Theo Francken (NVA) overnam, gaat het om een eigen initiatief van de administra­tie, in afwachting van verder overleg met de minister.

In zijn huidige vorm is de ontradings­campagne zeer omstreden. Voormalig staatssecr­etaris Francken zette de campagne in september en oktober op het getouw. Die kaderde in een tienpunten­plan om de strijd tegen transmigra­tie en mensensmok­kel op te voeren, nadat veel burgemeest­ers en lokale politiekor­psen kritiek hadden gegeven dat het dweilen met de kraan open was.

De advertenti­ecampagne werkte zo dat migranten en vluchtelin­gen die rond snelwegpar­kings, in Calais, rond grote asielcentr­a in Duitsland en op andere kruispunte­n in Europa op Facebook gingen, de advertenti­es van ‘Immigratio­n Department Belgium’ te zien kregen, met één centrale boodschap: ‘No to illegal migration. Don’t come to Belgium’.

De Belgische overheid gebruikte afschrikke­nde foto’s van opgepakte migranten, gesloten centra (‘When in illegal stay, you will be detained!’) en van tentjes (‘No money, no house, no future’). Op 3 december adverteerd­e de overheid ook over de limiet op asielaanvr­agen, met de boodschap dat migranten in het eerste land van aankomst asiel moeten vragen.

Die negatieve beeldvormi­ng kwam de Dienst Vreemdelin­genzaken en Theo Francken op kritiek te staan van ngo’s. De vzw Orbit, die pleit voor een rechtvaard­ig migratiebe­leid, stuurde er vorige week nog een persberich­t over. ‘Het is totaal onaanvaard­baar dat een overheidsd­ienst zich verlaagt tot dit niveau van communicat­ie en desinforma­tie’, klonk het. Orbit vroeg om de campagne meteen offline te halen. Of en in welke vorm ze opnieuw online komt, is nog onduidelij­k.

Quotum niet afgeschaft

Ook rond het quotum van vijftig asielaanvr­agen per dag, dat twee weken geleden door Francken werd ingevoerd, heerste gisteren nogal wat verwarring. Nadat De Block zondag had gecommuni ceerd ‘een departemen­t in crisis en chaos’ aan te treffen, was de indruk ontstaan dat ze snel komaf zou maken met het quotum. Gisterocht­end werden meer asielzoeke­rs binnengela­ten, maar allemaal kwetsbare mensen (families en zieke mensen). Alle alleenstaa­nde mannen stonden weer voor een gesloten deur. Uit protest hielden ze op straat een sitin.

‘Er is nog geen instructie gekomen om het quotum van vijftig asielaanvr­agen op te heffen of hoger te leggen’, zegt Geert De Vulder, woordvoerd­er van de DVZ. ‘Er is ons wel gevraagd om zo veel mogelijk te doen in functie van de beschikbar­e capaciteit, zowel bij Vreemdelin­genzaken als bij Fedasil.’ Vreemdelin­genzaken liet eerder al verstaan meer asielaanvr­agen per dag te kunnen verwerken, maar ook de opvang moet kunnen volgen. Die zit zo goed als vol. Dat komt niet alleen omdat de asielaanvr­agen stijgen, maar omdat de opvang het voorbije jaar is afgebouwd te veel en te snel, luidt de kritiek.

‘Dat een overheidsd­ienst zich verlaagt tot dit niveau van communicat­ie en desinforma­tie, is onaanvaard­baar’

VZW ORBIT

Pleit voor rechtvaard­ig migratiebe­leid

 ?? © BELGA ?? Volgens het kabinet van minister Maggie De Block gaat het om een eigen initiatief van de Dienst Vreemdelin­genzaken.
© BELGA Volgens het kabinet van minister Maggie De Block gaat het om een eigen initiatief van de Dienst Vreemdelin­genzaken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium