De Standaard

Brexit-limbo duurt voort

Dat Theresa May de stemming in het Lagerhuis uitstelt om in Brussel haar deal te ‘verbeteren’, wekt ongeloof en hoon.

- VAN ONZE REDACTEUR IN ENGELAND DOMINIQUE MINTEN

Aan het Houses of Parliament staan ze broederlij­k naast elkaar: de voor en tegenstand­ers van de Brexit. De remainers zwaaien met Europese vlaggen, de brexiteers dragen borden met de slogan Leave means leave. Sinds in het Lagerhuis vorige week de debatten begonnen over de deal die de Britse premier, Theresa May, heeft gesloten met de EU, komen ze hier samen om hun stem te laten horen.

Vechten doen ze (nog) niet. Eigenlijk zijn ze het zelfs met elkaar eens. Het parlement moet dit akkoord zo snel mogelijk verwerpen, want ‘het deugt voor geen meter’. Vandaag, 11 december, moest het eindelijk gebeuren. De parlements­leden zouden zoals in 1940 ‘de hand van de geschieden­is op hun schouders voelen’. Hoewel de geruchten aanzwollen dat ze op een catastrofa­le nederlaag afstevende, bleef May vasthouden aan de stemming.

Goed geluisterd

Tot gistermidd­ag. Eerst kwam het bericht dat ze het Lagerhuis ging toespreken en toen was het snel zeker: de stemming zou worden uitgesteld. Meer zelfs, May zou naar Brussel gaan om de deal te heronderha­ndelen.

Onder de betogers was de verwarring groot. Wat moesten ze hiervan denken? Als het was om de ‘Ierse backstop’ eruit te gooien, vond brexiteer Philip het prima. Al zag hij meteen ook een gevaar. Misschien stelde ze de stemming gewoon uit om ergens tussen kerst en Nieuwjaar haar deal alsnog door het Lagerhuis te jagen. ‘Want dan zijn de tegenstand­ers van het akkoord misschien wel met vakantie.’

Om halfvier plaatselij­ke tijd kwam dan de bevestigin­g. May zei dat ze de afgelopen weken ‘goed geluisterd had naar de wensen van de parlements­leden’. Ze had veel steun gehoord voor grote delen van het akkoord, maar voor de noodoploss­ing voor NoordIerla­nd was die er duidelijk niet. Daarover wil ze opnieuw met Brussel aan tafel gaan.

Ter herinnerin­g. Voor Ierland is het cruciaal dat de grens met NoordIerla­nd onzichtbaa­r blijft. Zo is het afgesproke­n in de Goede Vrijdagakk­oorden en het is de beste garantie dat het geweld in de regio niet opnieuw opflakkert. Maar als het VK uit de EU stapt, wordt die grens een buitengren­s en moeten er controles komen. Daarom is een tijdelijke noodoploss­ing afgesproke­n: het VK blijft in de douaneunie tot een nieuw handelsakk­oord is gesloten met de EU. In dat finale akkoord moet een regeling zitten voor de Ierse grens. Ook is afgesproke­n dat de Britten die backstop niet eenzijdig kunnen opzeggen.

En precies die clausule is een doorn in het oog van de brexiteers. Ze vrezen dat ze daardoor voorgoed vastzitten in die douaneunie, waardoor ze geen vrijhandel­sakkoorden met de rest van de wereld kunnen sluiten.

Wil May alsnog bekomen dat ze de backstop eenzijdig kan opzeggen? Europees president Donald Tusk liet meteen weten dat er geen nieuwe onderhande­lingen komen, ook niet over de backstop. Want dan plegen de 27 EUlidstate­n verraad aan de Ieren. Guy Verhofstad­t, die de Brexit vanuit het Europees Parlement opvolgt, bevestigde dat.

Toch liet Tusk een opening. Hij wil May helpen de deal goedgekeur­d te krijgen. In Europese onderhande­lingskring­en is te horen dat de Britse premier eventueel een brief kan krijgen waarin de 27 nog eens uitdrukkel­ijk beloven dat het wel degelijk de bedoeling is dat de backstop nooit geactiveer­d wordt. Dat het slechts een stok achter de deur is. Maar meer dan een expliciete bevestigin­g van wat nu al in het akkoord staat, is dat niet.

In elk geval zal het thema donderdag op de agenda komen van de Europese top. May wil de komende twee dagen nog verschille­nde regeringsl­eiders spreken om haar probleem uit te leggen.

Ultieme minachting

In het parlement kreeg ze alleen maar hoon. Zelfs John Bercow, de voorzitter van het Huis, had geen goed woord over voor het ultieme uitstel. Hij vond het getuigen van minachting. Toch moet de stemming er komen. De uiterste datum is vastgelegd op 21 januari. Maar volgens May moeten de parlements­leden zich toch eens grondig gaan bevragen. ‘Wil dit parlement nog wel een Brexit?’

De tegenstand­ers, buiten het parlement, hadden in elk geval een duidelijke boodschap aan de Europese onderhande­laars. ‘Ze moeten haar meteen weer naar Londen sturen. Met lege handen’, zegt Rick Hatton. De remainers willen de deal van tafel omdat ze blijven geloven in een tweede referendum. Als het Lagerhuis het akkoord verwerpt, groeit de kans dat de premier opstapt en zal de druk toenemen om zo’n tweede volksraadp­leging te houden.

Ze kregen gisterocht­end extra hoop door het arrest van het Europees Hof van Justitie. De hoogste Europese rechters beslisten dat het VK het proces nog altijd eenzijdig kan stopzetten. De Britten mogen zelfs onder de huidige voorwaarde­n lid blijven van de Europese Unie. ‘Een lidstaat kan immers niet gedwongen worden de Europese Unie te verlaten tegen zijn wil in.’

‘Ze moeten haar meteen weer naar Londen sturen. Met lege handen’

BETOGER RICK HATTON reageert op het feit dat Theresa May opnieuw in Brussel wil onderhande­len

 ?? © reuters ?? Voor en tegenstand­ers van de Brexit vinden elkaar aan het Britse parlement.
© reuters Voor en tegenstand­ers van de Brexit vinden elkaar aan het Britse parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium