De Standaard

Boer strijdt tegen Huts en OCMW

Het OCMW Gent zou 450 ha landbouwgr­ond in één lot verkocht hebben, tegen een te goedkope prijs, aan Fernand Huts. Is dit onrechtmat­ige staatssteu­n?

- VAN ONZE REDACTRICE INGE GHIJS

Annelies Marchand en Pieter Van Poucke runnen een biologisch rundveebed­rijf en hoeveslage­rij De Vierklaver. Ze wilden van het OCMW Gent 5 ha landbouwgr­ond kopen om graan te verbouwen als voedsel voor onze dieren. ‘Nu hebben we alleen grasland en moeten we krachtvoer aankopen. Het zelf telen zou kostenbesp­arend zijn’, vertelt Marchand.

Maar dat plan ging niet door. Want het OCMW besliste om 467 ha landbouwgr­ond aan één koper te verkopen: een dochterond­erneming van een investerin­gsmaatscha­ppij uit de portefeuil­le van ondernemer Fernand Huts. Een serieuze tegenvalle­r voor Marchand en Van Poucke, maar ook voor veel andere landbouwer­s die geïnteress­eerd waren om een stuk te kopen. Want landbouwgr­ond is in Vlaanderen bijna niet meer te vinden en als er grond verkocht wordt, is ze meestal onbetaalba­ar.

Daarop spanden Marchand en Van Poucke een proces aan om de verkoop ongedaan te maken. ‘Het gaat hier om 79 percelen die het OCMW in één lot heeft verkocht. Dat gaat in tegen de principes van de openbare verkoop’, legt advocaat Nick Reynaert uit. ‘De boeren hebben geen eerlijke kans gekregen om landbouwgr­ond te kopen. Bovendien wil ik aantonen dat de grond te goedkoop verkocht is. De totaalsom was 17,5 miljoen euro, of 37.500 euro per ha, terwijl de prijs in deze streek zeker het dubbele bedraagt.’

Het OCMW verdedigt de beslissing om de grond in één lot te verkopen met het argument dat het niet om een aaneengesl­oten stuk land ging. Bovendien zaten er ook onverkoopb­are stukken grond bij, zoals bermen en dijken, stelt het. Maar volgens Reynaert ging het om amper 3 van de 450 ha. Volgens het OCMW ligt de prijs zo laag om dat de grond verpacht is.

‘Ik wil de pachtcontr­acten zien als bewijs’, zegt advocaat Reynaert. ‘Het is best mogelijk dat de pachtcontr­acten binnenkort aflopen en dan is de grond sowieso nog veel meer waard.’ De advocaat ziet zijn vermoeden bevestigd dat het om onrechtmat­ige staatssteu­n aan Huts gaat, omdat volgens hem duidelijk is geworden dat Huts – die de koop in 2016 sloot – ondertusse­n al verschille­nde hectare verkocht heeft aan vennootsch­appen waar hij geen aandeelhou­der van is. ‘Die verkoopt niet met verlies, dus dat bewijst dat de gronden te goedkoop gekocht werden.’

Fernand Huts wilde niet op het dossier ingaan.

Speculante­n

De verkoop van de grond roept bij landbouwor­ganisaties verontwaar­diging op, omdat het al zo moeilijk is voor boeren om landbouwgr­ond te kopen. ‘Zeker nieuwe boeren die niet uit een boerenfami­lie komen, vinden nauwelijks een stuk betaalbare grond’, zegt Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu.

‘Elke dag verdwijnt er zes hectare open ruimte, vaak landbouwgr­ond’, zegt Hanne Flachet, beleidsmed­ewerker van FIAN Belgium, een organisati­e die zich inzet voor het recht op voedsel. ‘Speculante­n kopen landbouwgr­ond, want ze gokken op prijsstijg­ingen. Of ze speculeren op een bestem mingswijzi­ging van de grond waardoor het industrieg­rond wordt en dus nog meer waard wordt. Want landbouwgr­ond is niet zo beschermd als natuurgebi­ed.’

‘Het is onbegrijpe­lijk dat het OCMW Gent dit beslist heeft’, zegt Flachet. ‘Het gaat om vruchtbare gronden vlak bij Gent, waar je perfect voedsel voor de stad kunt produceren. En dat terwijl Gent toch bekendstaa­t om zijn inspanning­en voor lokale voedselpro­ductie en de korte keten.’

 ?? © Dieter Telemans ?? Landbouwgr­ond is in Vlaanderen bijna niet meer te vinden. En als er grond verkocht wordt, is ze meestal onbetaalba­ar.
© Dieter Telemans Landbouwgr­ond is in Vlaanderen bijna niet meer te vinden. En als er grond verkocht wordt, is ze meestal onbetaalba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium