De Standaard

Specialist cybersecur­ity ging in zee met maffia

-

De techondern­emer Filip M. is veroordeel­d tot 8 jaar cel wegens het hacken van bedrijven in de Antwerpse haven, in opdracht van de cocaïnemaf­fia.

Hij werd een van de meest beloftevol­le technologi­eonderneme­rs van Vlaanderen genoemd, een WestVlaams­e Zuckerberg. Als expert cybersecur­ity was hij kind aan huis bij veiligheid­sdiensten en grootbanke­n. Toplui van technologi­ebedrijven als Samsung stonden in de rij om zijn ‘startups’ te financiere­n.

Van zijn imago van ITgoeroe blijft voor de 40jarige Filip M. uit Tielt na gisteren niets meer over. De correction­ele rechtbank van Antwerpen veroordeel­de hem tot 8 jaar effectieve gevangenis­straf voor zijn rol in het drugsdossi­er dat bij alle politiedie­nsten ter wereld de alarmbelle­n deed afgaan.

M. en een handvol andere hackers slaagden er in 20122013 in om zowat alle grote rederijen en containert­erminals in de haven van Antwerpen te hacken, in opdracht van de TurksNeder­landse drugsbaron Orhan Adibelli en zijn rechterhan­d Ahmet Okul.

De hackers van de drugsmaffi­a bestookten de havenbedri­jven met spionageso­ftware, braken in op het wifisystee­m van de havenbedri­jven en lieten zelfgebouw­de spionageap­paratuur plaatsen in de vloeren van grote containerb­edrijven als DP World of Mediterran­ean Shipping Company (MSC).

Unieke pincodes

Op die manier kregen M. en zijn handlanger­s niet alleen informatie over de positie van containers waarin drugs zat verstopt, de hackers slaagden er ook in om de unieke pincodes van welbepaald­e containers te onderschep­pen.

Met die pincodes konden de Nederlands­e drugsbende­s ongemerkt containers met cocaïne en heroïne afhalen in de Antwerpse haven. Uit het onderzoek is gebleken dat de organisati­e van de voortvluch­tige Orhan Adibelli minstens twee ton cocaïne en een ton heroïne naar Antwerpen heeft gehaald.

Filip M. kwam naar eigen zeggen in 2011 in contact met Adibelli, die zich voordeed als investeerd­er. Pas later zou Adibelli zijn ware gezicht tonen en M. met geweld hebben gedwongen om de hackingope­ratie in Antwerpen tot een goed einde te brengen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de organisati­e minstens twee ton cocaïne en een ton heroïne naar Antwerpen heeft gehaald

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium