De Standaard

‘Kruimels’ Macron volstaan

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © ap

Overal in Frankrijk volgden

De Franse media waren het er over eens: de inzet van Emmanuel Macrons toespraak op televisie gisteravon­d was niets minder dan de redding van zijn quinquenna­t of vijfjarige ambtstermi­jn.

Niet alleen moest de president met concrete maatregele­n komen om het dagelijkse leven van de Fransen makkelijke­r te maken en de gilets jaunes tegemoet te komen, zoals een parlements­lid van zijn partij La République en Marche het uitdrukte. ‘Hij moet ook mea culpa slaan. Met vijf maatregele­n gaat hij het vuur niet doven’, liet een minister anoniem weten. De juiste toon vinden was daarom cruciaal voor Macron, die vaak verweten wordt arrogant te zijn.

Macron toonde zich begripvol voor ‘de Fransen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen’ en nam een deel van de verantwoor­delijkheid op zich, al is deze crisis volgens hem het gevolg van veertig jaar malaise. ‘Ik heb met mijn woorden sommigen on de toespraak van hun president. Hun conclusie:

‘Ik wil snel optreden, zodat men in Frankrijk beter van zijn arbeid kan leven’

der u gekwetst’, zei hij ook, verwijzend naar zijn uitspraken waarmee hij zijn landgenote­n geregeld beledigde.

Vier maatregele­n

‘Ik wil snel en concreet optreden, zodat men in Frankrijk beter van zijn arbeid kan leven’, aldus Macron, die vier maatregele­n aankondigd­e die een direct antwoord moeten bieden aan de eisen van de betogers en op korte termijn de koopkracht van de Fransen moeten verhogen.

Het minimumloo­n stijgt met 100 euro netto per maand – een maatregel waar minister van Arbeid Muriel Pénicaud zich nog tegen verzet had.

Vanaf januari moeten geen sociale bijdragen of belastinge­n meer betaald worden op de overuren – een maatregel die president Nicolas Sarkozy had ingevoerd maar François Hollande weer afvoerde en normaal pas in september 2019 van kracht zou worden.

Alle bedrijven die de ruimte hebben, kunnen een eindejaars­premie uitbetalen aan hun werk nemers waarop ze geen sociale bijdragen of belastinge­n moeten betalen.

Gepensione­erden die minder dan 2.000 euro ontvangen, moeten vanaf januari de verhoogde sociale bijdrage niet meer betalen die begin dit jaar ingevoerd werd.

Geen rijkentaks

Waar Macron niet op toegaf, is de afschaffin­g van de rijkentaks voor Fransen die hun geld terugbreng­en naar Frankrijk en investeren in de economie. Die maatregel zadelde de president onherroepe­lijk op met het imago van ‘president van de rijken’, ook al voerde hij een taks op het patrimoniu­m in.

Hij deed ook vage beloften over een strengere aanpak van de belastingo­ntwijking door grote bedrijven, en suggereerd­e dat de rijke Fransen binnenkort een maatregel mogen verwachten. Maar concrete maatregele­n op dat vlak kondigde hij niet aan.

Uit een recente studie van de denktank Institut des Politiques Publiques blijkt dat de geplande belastingh­ervorminge­n in 2018 en 2019 een daling tot 1 procent van het beschikbar­e inkomen zouden veroorzake­n bij de 20 procent armste gezinnen en gepensione­erden, terwijl de middenklas­se er licht en de 1 procentall­errijksten er het sterkst op vooruitgaa­n – met bijna 6 procent.

EMMANUEL MACRON Franse president

‘Een eerste stap’

Er komt volgend jaar ook een groot nationaal debat ‘zonder precedent’, dat zal verlopen via de burgemeest­ers en moet uitmonden in een ‘nieuw contract voor de natie’. ‘Dit is een historisch moment voor ons land’, aldus Macron. ‘Jullie zijn mijn enige bekommerni­s. De enige strijd die we voeren, is voor Frankrijk.’

De Franse tvzenders schakelden direct over naar gilets jaunes, zowel in de studio als op bezette kruispunte­n. ‘Een eerste stap, maar niet voldoende’, luidden de eerste reacties. Sommigen vinden de verhoging van het minimumloo­n niet ver genoeg gaan: ‘Kruimels’, klonk het. Anderen betreurden dat de pensioenen niet sneller

 ??  ?? ‘Het is niet genoeg. We gaan door.’
‘Het is niet genoeg. We gaan door.’
 ??  ?? gele hesjes
gele hesjes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium