De Standaard

Wie zal er voor de kindermeid zorgen?

Alfonso Cuarón heeft een sterk ontroerend eerbetoon aan zijn nanny gedraaid. ‘Roma’ is de eerste Netflix Original die ook op het grote scherm komt, en die straks bijna zeker een stuk of wat Oscars opslokt.

- RUBEN AERTS

Netflix is meer dan een streamingd­ienst. Het produceert ook eigen films en series, die het weliswaar enkel op zijn platform aanbiedt. Dat wil zeggen: niet in de bioscoop, niet te koop op dvd, bluray of, godbetert, VHS. Streamen zult gij!

Maar zo verpletter­end schoon als Roma was nog geen enkele Netflix Original. Hoeft het dan te verbazen dat deze film nu de primeur krijgt van een release op het grote scherm?

Achter de bedachtzam­e vertelling in sobere zwartwitta­bleaus gaat geen zondagsfil­mer schuil, maar een auteur van formaat. Het is de Mexicaanse Oscarwinna­ar Alfonso Cuarón die, zeventien jaar nadat hij er Y tu mamá también heeft gedraaid, terugkeert naar zijn geboortela­nd. Meer bepaald naar de betere wijk Colonia Roma in de hoofdstad, waar zich begin jaren 70 zijn kindertijd afspeelde.

Maar Roma draait niet om hem. Het is een diepe buiging voor de vrouw die hij in interviews veelzeggen­d zijn surrogaatm­oeder noemt: zijn kindermeis­je. Haar grenzeloze toewijding voor hun gezin had hij als jong knaapje vanzelfspr­ekend gevonden. Het zou nog een hele poos duren voordat hij stilstond bij haar leven buiten zijn leefwereld en wat aan verlangens en verdriet wel niet woelde in haar binnenste.

In werkelijkh­eid heet ze Liboria ‘Libo’ Rodríguez, maar om zich enige vrijheid te veroorlove­n noemt hij haar in de film Cleo. Met veel genegenhei­d brengt hij het dagelijkse leven in beeld van wat zowel voor haar als voor het doktersgez­in van zijn kindertijd op een bewogen jaar uitdraait.

Met lange, vaak trage shots deed de Mexicaan dat voor het eerst eigenhandi­g. Zijn vaste cameraman Emmanuel Lubezki had andere verplichti­ngen. Bovendien voelde hij er niets voor om zomaar wie zijn meest persoonlij­ke project toe te vertrouwen.

Op een afstand

Roma weet met kleine, intieme taferelen de grootste emoties los te maken. Cuarón verkent met zijn films altijd weer andere vertelvorm­en, maar als chroniqueu­r van het gewone leven overtreft hij nu zichzelf. Waar een mindere cineast naar closeups zou grijpen, bewaart hij met de camera een redelijke afstand. Zo wordt hij een toeschouwe­r van zijn eigen kinderjare­n. Het legt ook goed de gezinsdyna­miek bloot waarvan Cleo als buitenstaa­nder niettemin deel is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium