De Standaard

Dat was ’m

-

O ver HRetiquett­e kunnen ze in Nederland nog iets leren. Vorige week ging NPO Radio 1 nog de mist in door columnist Philip Freriks live on air de laan uit te sturen. De voormalige nieuwsleze­r wist niet wat hem overkwam, maar hield zich kranig: ‘Het zij zo’, zei hij berustend, waarna hij eervol het pand verliet.

De publieke opinie was niet mals voor de onhandige aanpak van NPO 1. Dat zal ons niet overkomen, moeten ze bij Eurosport gedacht hebben. En dus stelden ze voetbalcom­mentator Frank Kramer netjes vooraf op de hoogte dat AtlantaPor­tland, de finale van de Amerikaans­e voetbalcom­petitie, zijn afscheid zou worden.

Dat een wedstrijd om halfdrie ’s nachts na 24 jaar dienst meer een trap voor de kont is dan een gouden handdruk, zag ook Kramer in. En dus gooide hij alle remmen los in de commentaar­cabine. Hij liet zijn licht schijnen over investerin­gsfondsen – Canadese nikkelmijn­en schijnen de moeite te zijn – en vertelde over de relatie tussen John F. Kennedy en Frank Sinatra, maar repte geen woord over de wedstrijd die op het scherm te zien was. Of toch, één keer: ‘Dat is weer die Martinez’, zei Kramer bij de 10 van een Atlantaspi­ts. ‘Die heeft de gewoonte om telkens ik aan het woord ben te scoren. Dat moet ie niet te vaak doen.’ Even later zong Kramer nog een flard van Sinatra’s ‘One for my baby (and one more for the road)’.

‘Wij hadden deze laatste keer anders voor ogen gehad’, tweette Eurosport zondagavon­d, met de mededeling dat de herhaling voorzien zou worden van Engels commentaar. Een gemiste kans, oordelen de fans die zaterdagna­cht getuige waren van een cultmoment in de geschieden­is van de Nederlands­e sportversl­aggeving. En dat terwijl Kramer er nog zo mooi om gevraagd had: terwijl Portlandve­rdedigers aan de zijlijn opgejaagd werden door Atlantamid­denvelders, droeg hij een gedicht voor van Willem Wilmink. ‘Als ik dood ben, moeten jullie mijn verhalen doorvertel­len’, klonk het.

Het is eens wat anders dan ‘Daar is ’m’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium