De Standaard

DIVA gaat vijf jaar besparen

- GEERT SELS © photo news

Het DIVA opende in mei zijn deuren.

Het nieuwe diamantmus­eum DIVA heeft een vijfjarenp­lan klaar om zijn tekorten weg te werken. Sinds zijn opening trekt het gemiddeld 1.500 bezoekers per week.

Het DIVA, een nieuw museum dat focust op diamant, zilver en juwelen, opende in mei met de nodige fanfare. Er was vier jaar voorbereid­ing aan voorafgega­an. Het museum was de nieuwe parel aan de kroon van het Antwerpse cultuurlan­dschap.

Na amper drie maanden werking lekte uit dat zijn directeur Jeroen Martens voortijdig opstapte (DS 14 augustus). Dagelijks leider spelen was niet zijn betrachtin­g, luidde het. ‘Ik ben klaar voor een volgende uitdaging’, zei hij aan deze krant. Tegelijk werd bekend dat het museum te kampen had met een tekort van twee miljoen euro.

Nu het huis erkend is als Vlaams museum en weet hoeveel subsidies het vanaf 2019 krijgt, heeft het de puzzel gelegd voor een herstelpla­n. Tegen 2023 moet het tekort van de baan zijn. In tegenstell­ing tot wat eerder werd gezegd, gaat het museum die inspanning zelf dragen. De collega’s van de Museumstic­hting – het Fotomuseum en het Modemuseum – hoeven dus niet mee te besparen.

Het DIVA krijgt van de Vlaamse Gemeenscha­p een jaarlijkse startsubsi­die van 300.000 euro. Dat is minder dan de verhoopte 542.000 euro.

Daardoor moet het museum elk jaar 378.000 euro besparen. Daarvoor heeft het zijn organigram aangepast en zet het in op meer efficiënti­e. Concreet komt dat neer op een schrapping van vier personeels­leden. Sommige medewerker­s stapten zelf op, van anderen werd het tijdelijke contract niet verlengd.

Het DIVA snoeit ook in de Shanghai Diamond Exchange. In het kader van die samenwerki­ng met China stuurde het museum zijn tentoonste­llingen naar het Verre Oosten. ‘Dat bleek een zeer dure ondernemin­g’, zegt woordvoers­ter Suzanne de Lange. ‘In

Het museum heeft zijn organigram aangepast en zet in op meer efficiënti­e. Concreet komt dat neer op een schrapping van vier personeels­leden

2019 is er geen buitenland­se expositie gepland. In de huidige constellat­ie ligt het de eerstkomen­de vijf jaar waarschijn­lijk moeilijk.’

Na het vertrek van Martens neemt Walter Rycquart de dagelijkse leiding waar. Dat is de algemeen directeur van de Museumstic­hting. Hij vult de functie tijdelijk in, tot er een nieuwe leiding voor het museum is gevonden.

Op een half jaar tijd kan het museum behoorlijk­e cijfers voorleggen. Het ontving in die periode gemiddeld 1.500 bezoekers per week. Geëxtrapol­eerd op jaarbasis komt dat neer op 90.000 bezoekers – daar zijn de deelnemers aan events in verrekend. Het slaat goed aan bij groepen. Tegen april volgend jaar zullen er ruim 520 groepsbezo­eken geweest zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium