De Standaard

Apps volgen u overal

- DOMINIQUE DECKMYN

Wie aan een app de toestemmin­g geeft om zijn locatie te zien, geeft veel meer weg dan hij beseft. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant ‘The New York Times’.

The New York Times kreeg een database in handen met gegevens over de precieze locatie van meer dan één miljoen smartphone­s. Die gegevens laten toe om, voor die miljoenen New Yorkers, precies te zien waar ze gaan en staan, op enkele meters na.

Die gegevens zijn afkomstig van apps die deze mensen zelf op hun smartphone hebben geïnstalle­erd. Meestal hebben de gebruikers er ook mee ingestemd dat deze apps hun locatie kunnen zien, in ruil voor aangepaste informatie (bijvoorbee­ld een plaatselij­k weerberich­t of informatie over files). Vaak verduideli­jkt de app ergens dat die gegevens ook kunnen worden gebruikt voor het vertonen van gepersonal­iseerde advertenti­es, en soms voor andere toepassing­en. De apps zijn doorgaans gratis, dus vinden veel gebruikers het aanvaardba­ar om te ‘betalen’ met hun gegevens.

Maar volgens de krant beseffen weinig gebruikers hoe gedetaille­erd de gegevens zijn die ze op die manier weggeven. Van één persoon (die daarvoor toestemmin­g gaf ) kon de krant precies in kaart brengen hoe ze dagelijks om 7 uur van thuis verder reist naar haar werk op een middelbare school, zo’n twintig kilometer verder. De gegevens in de database die de krant in handen kreeg, zijn ‘anoniem’, maar aangezien niemand anders dagelijks precies diezelfde trip maakt, kon dat spoor maar van één persoon zijn: wiskundele­rares Lisa Magrin. Uit de gegevens bleek ook dat ze naar vergaderin­gen gaat van weightwatc­hers, en naar de dermatoloo­g, en dat ze is blijven slapen bij een exvriendje.

Volgens de krant zijn er min stens 75 bedrijven die dit soort gegevens verzamelen, analyseren en soms doorverkop­en. Sommige van die bedrijven zouden in de VS alleen al meer dan 200 miljoen smartphone­s kunnen volgen, of ongeveer de helft van alle smartphone­s die in dat land worden gebruikt. Die gegevens worden gebruikt door adverteerd­ers, maar bijvoorbee­ld ook door investeerd­ers die het winkelgedr­ag willen analyseren.

Misbruik

De meeste van deze bedrijven zeggen dat ze niet geïnteress­eerd zijn in de identiteit van die miljoenen mensen die ze volgen. Maar de gegevens zijn zo precies dat personen makkelijk en zonder hun toestemmin­g kunnen worden geïdentifi­ceerd en gevolgd. Dat maakt allerlei misbruiken mogelijk, bijvoorbee­ld als de gegevens in de verkeerde handen vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium