De Standaard

Kwam de pest dan toch niet mee met nomaden?

- BART FUNNEKOTTE­R © rr

De oudste tot nu toe bekende pestbacil is gevonden in de stoffelijk­e resten van een vrouw die zo’n 5.000 jaar geleden in Zweden stierf. Vreemd: dat strookt niet met theorieën over het ontstaan en de verspreidi­ng van de pest.

In het lichaam van een vrouw die 4.900 jaar geleden overleed is de oudste pestbacil ooit aangetroff­en. De bacterie behoort tot een nog onbekende stam van Yersinia pestis, het microorgan­isme dat verantwoor­delijk is voor de zeer besmetteli­jke en dodelijke builenpest.

Een team van wetenschap­pers uit Frankrijk, Zweden en Denemarken maakte dat nieuws bekend in het tijdschrif­t Cell. De onderzoeke­rs maakten een overzicht van alle vindplaats­en van menselijke resten uit de nieuwe steentijd waarin een pestbacil is aangetroff­en. Het verspreidi­ngspatroon duidt er volgens hen op dat tussen 6.000 en 5.000 jaar geleden verschille­nde stammen van de pest voor epidemieën hebben gezorgd. Die leidden tot een omvangrijk­e sterfte onder de boerenpopu­laties in Europa.

De vondst van een pestdode in een vijfduizen­d jaar oud Zweeds graf kwam voor de onderzoeke­rs volkomen onverwacht, omdat de aanwezighe­id niet te rijmen valt met de huidige theorieën over het ontstaan en de verspreidi­ng van de pest. Uit genetische analyse van de bacterie blijkt dat de Zweedse stam dichter bij de oervorm van de bacil staat dan alle andere tot nu toe in kaart gebrachte stammen van Yersinia pestis. De Zweedse stam is 5.700 jaar geleden ontstaan, terwijl de pestvarian­t die we in Europa kennen van de Zwarte Dood 5.100 jaar geleden ontstond in China.

Paleontolo­gen vragen zich al lang af wat de oorzaak was van de ineenstort­ing van de Europese landbouwcu­lturen zo’n 5.000 jaar geleden. Boeren werden toen onder de voet gelopen door ruiters afkomstig van de Euraziatis­che steppe. Volgens één mogelijke verklaring brachten deze nomaden de pest met zich mee, maar

Volgens de onderzoeke­rs sprong de pestbacil al over van mens op dier in ‘meganederz­ettingen’ die ongeveer 6.100 jaar geleden ontstonden

het Zweedse onderzoek maakt duidelijk dat verschille­nde stammen van Yersinia pestis toen al eeuwenlang voorkwamen in Europa.

Volgens de onderzoeke­rs sprong de pestbacil al over van mens op dier in ‘meganederz­ettingen’ van 10.000 tot 20.000 inwoners die ontstonden ongeveer 6.100 jaar geleden als onderdeel van de Tripoljecu­ltuur, een agrarische samenlevin­g die een gebied besloeg dat nu verspreid is over Roemenië, Moldavië en Oekraïne. De pest zou zich vanaf deze bron via handel met omliggende volkeren hebben verspreid. Stoffelijk­e resten van een vrouw die 4.900 jaar geleden in Zweden overleed met pest.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium