De Standaard

‘Geen gulden sluipweg naar ouderschap’

In het Universita­ir Ziekenhuis Gent heeft een medisch team een baarmoeder getranspla­nteerd van een hersendode orgaandono­r naar een baarmoeder­loze patiënt met een kinderwens.

- ILJA VAN BRAECKEL © Carlo Coppejans

Het is een primeur in België, en het blijft zelfs globaal gezien nog nieuw terrein: een team van het UZ Gent voerde met succes een baarmoeder­transplant­atie van een overleden donor uit.

Daarvoor ging men niet over een nacht ijs. Na vijf jaar voorbereid­ing, begon in 2016 de screening van patiënten met een kinderwens. De geselectee­rde patiënte was een jonge vrouw die lijdt aan het MayerRokit­anskyKüste­rHausersyn­droom (MRKH), een aangeboren aandoening waarbij vrouwen zonder vagina of baarmoeder worden geboren.

De vrouw die de operatie onderging, stelt het goed. Als de getranspla­nteerde baarmoeder niet wordt afgestoten, krijgt ze over een jaar een levensvatb­aar embryo ingeplant, en als alles goed gaat, bevalt ze 36 weken later via een keizersned­e.

We vatten het medische huzarenstu­kje samen in vijf vragen.

1. Hoe nuttig is de ingreep, gezien de alternatie­ven?

Vruchtbaar­heidsbehan­delingen, adoptie en draagmoede­rschap kunnen deels tegemoetko­men in een kinderwens. Is een complexe transplant­atie wel raadzaam?

‘Bij de screening krijgen koppels met een kinderwens alle opties voorgescho­teld en helpen we hen daaruit de beste keuze te maken’, duidt Isabelle Stuyver, betrokken psychologe bij de afdeling reproduc tieve geneeskund­e. ‘Een kind dragen is een unieke beleving voor vrouwen en partners die genetisch, juridisch en sociaal gezien ouder willen worden, dus de mogelijkhe­id is zeker een meerwaarde.’

‘Maar het proces blijft psychologi­sch zwaar. De patiënt ondergaat chirurgie en krijgt zware medicatie, ze moet lange wachttijde­n uitzitten, zonder garanties. Het is absoluut geen gulden sluipweg naar het ouderschap.’

2. Vanwaar de interesse in overleden donoren?

De techniek is nieuw en risicobepe­r kend. ‘Een baarmoeder verwijdere­n De baarmoeder­transplant­atie vond plaats in het UZ Gent. is op zich een routineuze operatie’, zegt Steven Weyers, diensthoof­d van de vrouwenkli­niek en hoofdonder­zoeker van de studie. ‘Als die vervol gens terug moet worden ingeplant, wordt de ingreep veel uitdagende­r. De eierstokke­n en bloedvaten moeten intact blijven, en de zenuwen van de blaas en darmen mogen niet beschadigd raken. Dat zijn aanzienlij­ke risico’s bij een levende donor, die we niet lopen als de donor hersendood is.’

3. Hoelang gaat een getranspla­nteerde baarmoeder mee?

In deze pilootstud­ie wordt het orgaan terug weggehaald bij de patiënt, een paar maanden na het afronden van de zwangersch­ap. Dat beperkt de belasting op het lichaam.

Vrouwen die een baarmoeder ingeplant krijgen, slikken medicatie die afstoting moet voorkomen. Die medicatie onderdrukt het immuunsyst­eem, wat het lichaam belast en andere complicati­es kan veroorzake­n. ‘Daarom verwijdere­n we de baarmoeder na de bevalling’, zegt Weyers. ‘In Zweden is het wel al toegestaan een tweede kind te krijgen na transplant­atie, uit dezelfde baarmoeder. Verder moet het in theorie mogelijk zijn om een baarmoeder een tweede keer in te planten in een volgend lichaam. Maar daar zijn we nog niet aan toe, dat was ook niet de opzet van deze studie.’

4.

Worden mannen en transgende­rs met een kinderwens straks ook zwanger?

Een baarmoeder transplant­eren naar een lichaam waar er geen was: het werpt de vraag op of mannen en transgende­rs dan ook een kind zouden kunnen dragen.

‘Perfect mogelijk’, zegt Weyers. ‘Het is een kwestie van de juiste bloedvaten verbinden, die zijn bij iedereen aanwezig. Het verschil met transvrouw­en is bovendien klein, zij zijn wettelijk gezien ook vrouw en hebben geen baarmoeder. Al zal het niet zo’n vaart lopen, traditione­el duurt het een poos voor het maatschapp­elijke debat tot robuuste standpunte­n leidt.’

5. Wat zijn de kosten en wie betaalt de rekening?

De totale kost is nog niet geraamd, maar zou een paar tienduizen­den euro bedragen, invitrofer­tilisatie en zwangersch­apskosten buiten beschouwin­g gelaten.

Dat valt mee, de kost van adoptie is ongeveer vijftiendu­izend euro. Toch betekent dat niet dat de ingreep mogelijk wordt voor om het even wie die som kan ophoesten, want in België is het verboden om een operatie aan te bieden die niet deels terugbetaa­ld kan worden. Deze studie putte uit een innovatief­onds van het Universita­ir Ziekenhuis Gent.

‘Of de operatie terugbetaa­ld zal worden, valt nog te bezien’, zegt Weyers. ‘Het Riziv zal er duidelijkh­eid over moeten scheppen. Waarschijn­lijk duurt het wel nog tien jaar voor de ingreep maatschapp­elijk aanvaard is en er een wettelijk kader bestaat. Maar we weten nu dus dat het technisch mogelijk is, ook bij ons.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium