De Standaard

Een schot in de róza

- Mediaredac­trice © netflix Netflix Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Wat als het IJzeren Gordijn nooit gevallen was? En wat als Polen dan uitgegroei­d zou zijn tot een welvarende, zelfs hoogtechno­logische, maar nog altijd totalitair­e staat? Dat is het vertrekpun­t van 1983, de eerste Poolse Netflix Original in de geschieden­is. Het is een dijk van een vertrekpun­t, één met culot.

In tegenstell­ing tot wat de titel doet vermoeden, speelt 1983 zich af in 2003 – er zijn wel flashbacks naar 1983. Want in dat jaar vond in Polen een terroristi­sche aanslag plaats, met veel slachtoffe­rs. Het was het perfecte excuus voor de communisti­sche machthebbe­rs om de intussen uitgerafel­de staatsideo­logie weer scherp te stellen.

Die fictieve geschieden­is is maar de achtergron­d waartegen zich in 2003 een spannende politieke thriller ontvouwt. Centraal staan een wat uitgeblust­e rechercheu­r en een jonge rechtenstu­dent die zijn ouders in die aanslag verloren is.

Toegegeven, het is soms ingewikkel­d. In alle geledingen van deze hypergestr­uctureerde maatschapp­ij verschuile­n zich dubbelspio­nnen – zelfs de Amerikaans­e delegatie die op bezoek is om het nucleair arsenaal van Polen te ontmantele­n blijkt erdoor geïnfiltre­erd. Het kost dus wel wat moeite om te begrijpen wie nu precies voor wie rijdt. Ook omdat de personages soms zelf niet meer weten aan welke kant hun hart nu echt ligt.

Er wordt bovendien veel impliciet verteld. Maar wie er het hoofd kan bijhouden (of zich erbij neerlegt dat je niet alles vat), wordt wel ruimschoot­s beloond. Met glimpen van een heel andere wereldgesc­hiedenis, zoals die van een oorlogszuc­htige Amerikaans­e presi dent, genaamd Al Gore. In dit Polen is hij niet meer dan een intrigeren­de flits op een tvscherm.

We houden van verhalen waarin een pak meer te vertellen valt dan er effectief verteld wordt. De dialogen zijn bijwijlen ook heerlijk filosofisc­h. Ze gaan dan over vrijheid en hoe vals die kan zijn. Of over het belang van de waarheid (en dat in een wereld waar die vaak zoek is. Hoe actueel kan je zijn?)

En ja, 1983 is ook een verwijzing naar Orwells dystopisch­e roman 1984. Behalve een cameo in de eerste aflevering wordt er inhoudelij­k ook op gezinspeel­d – en dat zonder ook maar één keer die versleten slogan ‘Big Brother is watching you’ boven te halen.

Net als 1984 roept 1983 vragen op over identiteit. Want wie ben je nog als niet alleen het verhaal van je volk, maar ook je persoonlij­ke verhaal herschreve­n kan worden door het regime?

Polen heeft een rijke filmgeschi­edenis, maar we kunnen ons geen noemenswaa­rdige Poolse tvreeks voor de geest halen. Het is ons dus een raadsel hoe deze allereerst­e Netflix Original van Poolse makelij zo’n schot in de roos kan zijn. Maar het is er wel onmiskenba­ar één.

1983. ¨¨¨¨è

We houden van verhalen waarin een pak meer te vertellen valt dan er effectief verteld wordt.

 ??  ?? Een jonge rechtenstu­dent die zijn ouders verloor bij een aanslag speelt de hoofdrol in deze thrillerre­eks.
Een jonge rechtenstu­dent die zijn ouders verloor bij een aanslag speelt de hoofdrol in deze thrillerre­eks.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium