De Standaard

Vijftigers gaan van werklooshe­id naar invalidite­it

- GOELE DE CORT

In geen enkele leeftijdsg­roep daalt de werklooshe­id zo snel als bij vijftigers. Maar de vijftigers duiken weer op in de arbeidsong­eschikthei­d.

Vijftigers raken niet meer uit de werklooshe­id? De statistiek­en laten iets anders zien: de werklooshe­id in de groepen 50tot en met 54jarigen en 55 tot en met 59jarigen is het afgelopen jaar met bijna 13 procent gedaald. In geen enkele andere groep is de daling zo groot.

Ook in de jaren voordien daalde de werklooshe­id in die leeftijdsg­roep het snelste. Maar bij de VDAB krijgen ze geen signalen dat vijftigers sneller aan het werk komen. Kenmerkend voor de groep van vijftigplu­ssers is net het hoge aandeel langdurig werkzoeken­den. ‘We zouden dit als goed nieuws kunnen zien: dat door de krapte op de arbeidsmar­kt werkgevers de waarde van oudere werknemers gaan inzien en hen aanwerven’, zegt Joris Ghysels, manager monitoring bij VDAB.

‘Maar we hebben niet meteen aanwijzing­en om te denken dat vijftigplu­ssers sneller uitstromen uit de werklooshe­id dan vroeger. Zij hebben het, eens werkloos, nog altijd erg moeilijk om nog aan een job te raken.’

Tegelijk is de werkzaamhe­idsgraad voor deze groep de laatste jaren amper gestegen, blijkt uit gegevens van Eurostat. Wel vinden we steeds meer vijftigplu­ssers terug in de statistiek­en voor arbeidsong­eschikthei­d. Het aantal vijftigplu­ssers in de invalidite­it neemt jaar na jaar toe, tonen cijfers van het Riziv. In 2017 zaten er 39.268 loontrekke­nden in de invalidite­it, vijf jaar eerder waren dat er nog maar 30.865.

Minste weerstand

Een mogelijke verklaring is dat de vijftigers strenger opgevolgd worden. Mogelijk is daardoor het stelsel van arbeidsong­eschikthei­d voor hen interessan­ter. ‘Het is de weg van de minste weerstand. Het poortje richting werklooshe­id werd de afgelopen jaren beter bewaakt, terwijl dat naar ziekteverz­uim bleef openstaan’, zegt arbeidsmar­ktspeciali­st Stijn Baert (Ugent).

De arbeidsmar­ktkrapte kan daarin meespelen. ‘Als er meer jobmogelij­kheden zijn, kan dat enerzijds leiden tot iets hogere werkzaamhe­id, maar ook tot hogere inactivite­it’, zegt Baert. ‘Wie niet zat te wachten op een baan, voelt door de extra jobmogelij­kheden de druk en de dreiging van sanctioner­ing toenemen, en zoekt mogelijk een uitweg richting inactivite­it.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium