De Standaard

Fiscale cadeaus lopen op tot 3.381 euro per Belg

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET © Rob Voss/hh

Door belastingv­rijstellin­gen, aftrekking­en en verminderi­ngen loopt de fiscus jaarlijks bijna 27 miljard euro mis. Dat komt neer op 3.381 euro per volwassen Belg.

Een lening voor uw huis. Pensioensp­aren. Kinderopva­ng. Een gift. Dienstench­eques. Het spaarboekj­e. De krant. Voor al deze zaken heeft u van de overheid een fiscaal cadeautje gekregen in de vorm van een belastinga­ftrek, verminderi­ng of een verlaagd tarief. Het lijstje met fiscale gunsttarie­ven is in ons land erg lang. Getuige hiervan is de belastingb­rief die 849 codes telt.

Die fiscale cadeaus kosten de overheid handenvol geld. In 2016 liep de schatkist zo 26,7 miljard euro mis. Dat blijkt uit een inventaris bij de begroting voor 2019 die in de Kamer werd ingediend.

Voor elke 100 euro die de fiscus in ons land geïnd heeft, had hij er nog 27 euro extra kunnen innen door geen verminderi­ngen toe te kennen. Die oefening is uiteraard theoretisc­h: als de overheid alle belastingv­erminderin­gen zou afschaffen, zou de economisch­e activiteit terugvalle­n en zouden ook de belastingi­nkomsten lager uitvallen. Bovendien dienen de belastingv­erminderin­gen in grote mate om sociaal te corrigeren. Maar liefst 47,4 procent van de minder ontvangen belastinge­n valt onder de categorie ‘maatregele­n van sociale aard’. Het gaat bijvoorbee­ld over belastingv­erminderin­g voor onder meer pensioenen en verlaagde btwtarieve­n op voeding.

De belangrijk­ste belastingv­erminderin­gen vinden we in de personenbe­lasting en de btw. Het Voor geldt een belastingv­erminderin­g. gaat onder meer om de woonbonus, pensioensp­aren, langetermi­jnsparen, de loonbonus en de dienstench­eques.

Bouw en horeca

Bij de btw zijn de belangrijk­ste tariefverl­agingen het 6 procenttar­ief op levensnood­zakelijke goederen, de bouw en de horeca.

Ook de bedrijven kunnen meegeniete­n van fiscale verminderi­ngen, zoals een belastingk­rediet voor onderzoek en ontwikkeli­ng, een aftrek voor octrooiink­omsten, een lagere bedrijfsvo­orheffing voor ploegen en nachtarbei­d en wetenschap­pelijk onderzoek.

Een opmerkelij­ke daler zijn de belastingv­erminderin­gen voor energiebes­parende investerin­gen. In 2011 gaf de overheid daarvoor nog een fiscale stimulus van 1,15 miljard euro. In 2016 was dat teruggelop­en tot 47 miljoen euro.

‘Een eenvoudige­r stelsel met lagere tarieven, minder aftrekpost­en en toeslagen kan bijdragen aan een fairder belastings­telsel

De stimulus voor energiebes­parende uitgaven werd in 2014 geschrapt.

In een rapport over de hervorming van de personenbe­lasting onder leiding van Bruno Peeters (Universite­it Antwerpen) werd opgeroepen om de ‘talrijke fiscale aftrekpost­en’ kritisch in vraag te stellen. Het is immers erg belangrijk dat een belastings­telsel door de overgrote meerderhei­d als fair beschouwd wordt, staat te lezen in het rapport. ‘Een eenvoudige­r stelsel met lagere tarieven, minder – soms moeilijk te controlere­n – aftrekpost­en en toeslagen kan daaraan een belangrijk­e bijdrage leveren.’

Veel zoden heeft die oproep niet aan de dijk gezet. De verhouding tussen de toegekende belastingv­erminderin­g en de geïnde belastinge­n bleef sinds 2014 nagenoeg stabiel.

De openbare aanklager van het Duitse Braunschwe­ig onderzoekt of Volkswagen duizenden auto’s, die dienden voor testdoelei­nden, ongecontro­leerd als nieuwe of tweedehand­sauto’s op de markt heeft gebracht. Dat meldt Der Spiegel. Het zou gaan om 9.000 voertuigen die werden geproducee­rd tussen 2010 en 2015. Normaliter mochten die wagens nooit op de markt komen, omdat ze defecten zouden kunnen hebben, meldt het weekblad.

VW zelf geeft toe 6.700 voertuigen zonder geldige goedkeurin­g te hebben verkocht tussen 2006 en 2018, waarvan 4.000 in Duitsland. VW informeerd­e de overheidsd­ienst Kraftfahrt­Bundesamt in september. Die gaf bevel tot terugroepi­ng. Getroffen klanten kregen een brief dat VW de wagens wil terugkopen. Het Duitse ministerie van Transport overweegt nog een boete.

BRUNO PEETERS Universite­it Antwerpen

 ??  ?? kinderopva­ng
kinderopva­ng

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium