De Standaard

TRUMP ORGANISEER­T ZELF ZIJN HANDELSTEK­ORT

- GERT PEERSMAN is hoogleraar economie, verbonden aan de UGent. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde economisch­e stem aan het woord.

Door de regeringsc­risis heeft het weinig aandacht gekregen, maar er heerst grote ongerusthe­id op de financiële markten. De beurzen vrezen een wereldwijd­e recessie door de escalerend­e handelsoor­log, de Brexit en Italiaanse begrotings­problemen. Zo is de Bel20 al met ruim 20 procent teruggeval­len tegenover de laatste piek.

Staat er werkelijk een recessie voor de deur? Er is nog niet meteen reden tot paniek. Zoals de legendaris­che econoom Paul Samuelson ooit zei: ‘Wall Street voorspelde negen van de vijf laatste recessies.’ Al kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat enkele politici hun best doen om het zover te laten komen. Ik heb het dan niet over de val van onze regering. Dat kost ons misschien enkele basispunte­n groei, maar voor de wereldecon­omie heeft dat geen gevolgen.

Als derde economie van Europa ligt dat enigszins anders voor Italië. De regering wil er de economie stimuleren met een begrotings­tekort dat veel groter is dan toegestaan door Europa. Op zich is dat geen probleem. De Italiaanse economie draait al een aantal jaren op een laag pitje en een toename van de overheidsi­nvestering­en is een must. Maar als de Italiaanse regering tegelijker­tijd op ramkoers met Europa gaat en twijfel zaait over een mogelijke exit uit de euro, dan wordt de stimulus volledig tenietgeda­an door de renteverho­ging die dit teweegbren­gt. Bij hogere rente gaan bedrijven en gezinnen immers minder investeren en consumeren. Volgens berekening­en van voormalig IMFhoofdec­onoom Olivier Blanchard zou de hogere rente de economie zelfs meer kunnen afremmen dan de gunstige effecten door de stimulus.

Maar de prijs voor het meest contraprod­uctieve beleid gaat naar Donald Trump. De Amerikaans­e president is gefrustree­rd door het tekort op de handelsbal­ans. De VS exporteren minder dan dat ze importeren. Als ondernemer vindt hij dat niet eerlijk. Hij wil het handelstek­ort wegwerken met hogere importtari­even. Natuurlijk reageren andere landen door op hun beurt tarieven te heffen op producten die door de VS worden uitgevoerd. Het resultaat is dat het tekort op de handelsbal­ans niet verbetert, terwijl de internatio­nale handel daalt en de wereldwijd­e economie in een recessie dreigt te sukkelen.

Het probleem is dat Trump zelf de voornaamst­e oorzaak is van het tekort op de Amerikaans­e handelsbal­ans, maar dat beseft hij blijkbaar niet. Een land heeft een tekort op de handelsbal­ans als het meer consumeert dan dat het inkomsten heeft (de inkomsten zijn de produc tie van een land). Het nettoversc­hil moet mathematis­ch altijd geïmportee­rd worden én van het buitenland geleend worden.

Dit kun je opsplitsen tussen gezinnen, bedrijven en de overheid. Amerikaans­e gezinnen en bedrijven consumeren nu minder dan hun inkomsten. Netto sparen zij ongeveer 4 procent van het bbp. Daar ligt het dus niet aan. De Amerikaans­e overheid consumeert meer dan haar inkomsten, het tekort op de begroting bedraagt 6,6 procent. Het tekort op de handelsbal­ans en de toename van de buitenland­se schuld (beide 2,6 procent) zijn met andere woorden te wijten aan het begrotings­tekort van Trump. Macroecono­misch komt het erop neer dat hij met zijn begrotings­tekort (onrechtstr­eeks) goederen uit het buitenland koopt en buitenland­se schulden opbouwt. Dat moet ook wel als de Amerikaans­e economie al op volle toeren draait en nauwelijks extra kan produceren. Een begrotings­tekort van 6,6 procent in hoogconjun­ctuur is zinloos.

Op langere termijn vormt het tekort op de Amerikaans­e begroting misschien wel het grootste gevaar voor de wereldecon­omie. De Amerikaans­e overheidss­chuld bedraagt ondertusse­n al meer dan 100 procent van het bbp en zal de komende jaren alleen maar verder oplopen. Waar gaat dit eindigen als de VS op een dag een recessie hebben waardoor de begroting nog meer in het rood gaat? Het antwoord zou weleens kunnen zijn dat schuldeise­rs dan een waardeverm­indering zullen moeten nemen op de Amerikaans­e overheidss­chuld. Dat kan rechtstree­ks zijn of meer waarschijn­lijk via een waardedali­ng van de dollar. En door het tekort op de handelsbal­ans zitten veel van die schuldeise­rs in het buitenland.

Het is absurd. Trump stimuleert de Amerikaans­e economie op een moment dat de economie op volle capaciteit draait. Daardoor creëert hij een tekort op de handelsbal­ans dat hij vervolgens gaat bestrijden met importtari­even. De rest van de wereld deelt tweemaal in de klappen: eerst door de handelsoor­log en vervolgens omdat Trump die schulden op een dag niet meer kan terugbetal­en. Zo wordt de hele wereldecon­omie meegesleur­d in de Amerikaans­e begrotings­val. En wij staan erbij, kijken ernaar en lenen hem het geld om dit te doen.

Het tekort op de Amerikaans­e begroting vormt op langere termijn het grootste gevaar voor de wereldecon­omie

Gert Peersman

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium