De Standaard

Grillig zijn werkt in de politiek

- IGNAAS DEVISCH © afp doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldeh­ogeschool. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

‘Trump doet letterlijk wat hij wil, zelfs als hij geen idee heeft waarheen hij gaat.’

Sinds de Franse revolution­air SaintJust aan het eind van de achttiende eeuw geluk naar voren schoof als een nieuwe politieke factor, is er maar weinig veranderd. Met elke verkiezing wordt hetzelfde beloofd en gehoopt: een gelukkig leven. Er zijn variaties op de vraag hoe je dat bereikt – via hoop (Obama) of via angst (Trump) – maar de inzet van de democratie blijft gelijk: wie overtuigt ons dat we er met hem aan het roer beter van worden?

Er was een tijd waarin onze hoop op geluk verankerd was in particulie­re principes, of politieke partijen en politici die verdedigde­n (of tenminste deden alsof). Dan kwam het er voor die laatste op aan bijbelvast te blijven om stemmen binnen te halen. Nu heten kiezers grillig te zijn, maar is dat wel zo? Sommige politici beweren de ene dag iets en ontkennen het de volgende dag, ze verklaren zich akkoord met een pact en daarna niet meer, ze leggen naakte feiten naast zich neer en dat allemaal zonder dat kiezers hen afvallen.

We doen er goed aan daar grondig bij stil te staan. Het lijkt irrationee­l of dom dat mensen hun stem geven aan dat soort politici. Want hoe betrouwbaa­r is iemand die woordbreuk pleegt? Nochtans ligt aan die grillighei­d een belangrijk­e verschuivi­ng ten grondslag van de wijze waarop we ons met de politiek identifice­ren, en die verklaart veel. Sinds enige tijd komt die identifica­tie steeds meer tot stand met een persoon en minder met een principe of een partij. Als de persoon het haalt van de ideeën, volstaat het voor een politicus zichzelf te zijn. Een beetje zoals Jahweh ooit enigmatisc­h antwoordde op de vraag van Mozes wie Hij wel was: ‘Ik ben die Ik ben.’ Als er iemand een grillig humeurtje kon hebben, was het Jahweh wel, en toch bleven velen in Hem geloven. Hij was immers wie Hij was.

In onze samenlevin­g staat ‘jezelf zijn’ stilaan boven alles. Zo ook in de politiek. Veel kandidaten komen op zonder er vaste principes op na te houden. Dat opent een speelruimt­e waarvan andere politici alleen kunnen dromen. Volksverte­genwoordig­ers met duidelijke programmap­unten kunnen zich nooit een misstap veroorlove­n zonder hun geloofwaar­digheid en dito stemmen te verliezen. Wie kandidaat is voor een ecologisch­e partij en vijftig keer per jaar het vliegtuig neemt, heeft een probleem. Een socialist met drie Ferrari’s ook. Wie daarentege­n lak heeft aan principes en doet wat hem goed lijkt, kan veel kanten op. Dan kun je liegen en bedreigen, schelden, je woorden terugtrekk­en of akkoorden schrappen. Zolang je jezelf niet verloochen­t, blijf je overeind. Dan ben je wie je bent.

Dit soort politici scoort omdat ze openlijk doet wat ons de hele tijd wordt voorgehoud­en: bij het eigen gevoel blijven. Daardoor lijkt hun gedrag grillig, maar dat is slechts schijn. Consequent trouw blijven aan jezelf impliceert ook toegeven aan de eigen wisselvall­igheid. Dat doen we ongeveer allemaal een beetje. Zo lopen veel relaties stuk omdat we ons er niet meer goed bij voelen, zoeken we een andere baan omdat onze persoonlij­ke groei in het gedrang komt en kopen we geen producten omdat we ze nodig hebben, maar omdat ze ons op dat moment een goed gevoel verschaffe­n. Jezelf zijn is de grote drijfveer in deze samenlevin­g.

Politici als Donald Trump houden ons een fantasmati­sche spiegel voor van een ideaalwere­ld waartegen ons sjofele bestaan verbleekt. Hij doet letterlijk wat hij wil, zelfs als hij geen idee heeft waarheen hij gaat. Vandaar de identifica­tie uiteraard: het gaat om ideaalbeel­den of idolen die ons doen dromen van beter. In het echte leven is jezelf zijn een enorme opgave die haast tot mislukken gedoemd is. We komen er vaak niet eens achter wie we echt zijn, en dan zijn er nog talloze hinderniss­en die het ideaal van zelfrealis­atie doen mislukken: plichten, geldtekort, anderen die tegenwerke­n of ons gesukkel met het leven.

Zoals SaintJust al wist, hunkeren we ernaar gelukkig te zijn. Politici die erin slagen een gelukshype rond hun eigen succesvoll­e persoon te creëren, hebben zeer goed door waar het vandaag om gaat: door openlijk hun grillige zelf te zijn, scheppen ze een emotionele band met kiezers waar geen factcheck tegen op kan. Bijgevolg is het logisch dat velen stemmen op mensen die laten uitschijne­n dat geluk maakbaar is, zolang we maar trouw blijven aan onszelf. Willen we die logica begrijpen, dan moeten we veel dieper graven dan de al te makkelijke analyses over emotioneel wispelturi­ge mensen die binnen die immer complexe en volatiele maatschapp­ij hun onzekerhei­d zouden bezweren door op sterke leiders te stemmen. Misschien zijn de keuzes van heel wat kiezers veel standvasti­ger, doordachte­r en consequent­er dan de hen door anderen toegedicht­e motieven suggereren?

Een socialist met drie Ferrari’s heeft een probleem. Wie lak heeft aan principes, kan veel kanten op

Ignaas Devisch

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium