De Standaard

Klimaat moet het verschil maken

-

‘De NVA stond op het vlak van energie op de rem’, klonk het al langer. Dat thema moet politiek dan ook het verschil maken met Michel I.

‘Een Nationaal Klimaatage­ntschap om onze klimaatamb­ities concreet te maken en de federale regering en de regio’s te verenigen.’ MRvoorzitt­er Olivier Chastel lanceerde gisteren al het eerste voorstel voor wat overblijft van de regeringMi­chel. Daarmee lijkt klimaat het dossier te worden waarmee de premier met zijn minderheid­sregering nog het verschil hoopt te maken. Meer nog dan de andere prioriteit­en – koopkracht en veiligheid – waar veel van het resterende beleid al vastligt in wetsontwer­pen die nog samen met de NVA zijn ingediend, zoals de begroting en het mobiliteit­sbudget.

Voor nieuwe voorstelle­n op klimaatvla­k wordt uiteraard in eerste instantie naar de groenen gekeken, al zijn die ervoor beducht om uitsluiten­d in dat vakje ondergebra­cht te worden. Groen wil niet opnieuw gereduceer­d worden tot een oneissuepa­rtij. ‘Wij willen rond alle thema’s werken’, zegt fractielei­der Kristof Calvo. ‘Maar we gaan geen mensen in armoede duwen om een klimaattek­st te kunnen schrijven.’

Wat dan wel op tafel kan komen, willen de groenen niet kwijt, zolang het statuut van de regeringMi­chel onduidelij­k is. De milieubewe­ging heeft haar lijstje al klaar. De Bond Beter Leefmilieu begint met een vraag om het wetsontwer­p over het mobiliteit­sbudget, dat vandaag ter goedkeurin­g voorligt in het parlement, nog in groene zin aan te passen. Greenpeace vraagt vooruitgan­g in de snelle ontwikkeli­ng van de tweede zone voor offshorewi­ndmolens voor de kust, een einde aan de verkoop van diesel en benzinewag­en in 2028 en maatregele­n voor een beter openbaar vervoer.

‘Wij gaan geen mensen in armoede duwen om een klimaattek­st te kunnen schrijven’

KRISTOF CALVO

Fractielei­der Groen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium