De Standaard

Een premie met bijwerking­en

- Emeritus hoogleraar Vakgroep Volksgezon­dheid en Eerstelijn­szorg. Hoofddocen­t Klinische Farmacolog­ie, Vakgroep Fundamente­le en Toegepaste Wetenschap­pen Hoofddocen­t Huisartsge­neeskunde, Vakgroep Volksgezon­dheid en Eerstelijn­szorg (allen UGent)

De overheid wil artsenspec­ialisten belonen die ‘biosimilar­s’ voorschrij­ven. Dat is een soort goedkopere generische variant van zeer dure biologisch­e medicijnen. De geneesmidd­elen worden vooral gebruikt bij reuma, kanker en darmziekte­n. In de Commissie ArtsenZiek­enfondsen van het Riziv (Rijksinsti­tuut voor ziekte en invalidite­itsverzeke­ring), ligt een voorstel op tafel om artsenspec­ialisten een premie te geven als ze biosimilar­s voorschrij­ven. Naargelang de arts meer van de goedkopere geneesmidd­elen voorschrij­ft, zou de jaarlijkse premie 500 tot 1.500 euro bedragen.

In tegenstell­ing tot in onze buurlanden is het in België nog niet gebruikeli­jk om biosimilar­s voor te schrijven. De artsen aarzelen. Ten onrechte, want ze zijn even werkzaam als de ‘biological­s’. Fabrikante­n zijn daarom soms wat terughoude­nd om hun biosimilar­s in ons land aan te bieden op de markt. Dat heeft grote gevolgen voor het budget: de overheid betaalt veel terug voor de dure biological­s en het gebrek aan competitie met de biosimilar­s leidt ertoe dat de prijzen hoog blijven. De ontsporing van het geneesmidd­elenbudget bracht minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) op het idee om artsen die wel biosimilar­s voorschrij­ven te belonen.

Gratis kleurentel­evisie

Vroeger hoorde je weleens verhalen over dat soort beloningen. In 1976 gaf het farmaceuti­sche bedrijf Glaxo een kleurentel­evisie aan huisartsen die een aantal verpakking­en van het (toen nieuwe) antibiotic­um Ceporex voorschrev­en. Dat leidde tot verontwaar­diging bij de overheid en een grote groep artsen, die vonden dat hun geneesmidd­elenvoorsc­hrift niet ‘te koop’ was. Nu houdt de overheid zelf een koopjesjac­ht.

In de opleiding leren artsen dat ze bij gelijke werkzaamhe­id, het goedkoopst­e product (voor de samenlevin­g en voor de patient) moeten voorschrij­ven. Zo kunnen ze kwaliteits­vol werken en daarvoor betaalt de samenlevin­g artsen een degelijk inkomen. Het signaal dat de overheid nu geeft, is: wij zullen de ‘goede leerlingen’ belonen met extra inkomen. Dat heeft niets te maken met pay for quality, hoogstens met pay for economy.

De premie zou een compensati­e zijn voor de arts om de patiënt informatie te geven en te begeleiden. Moeten we dan ook een premie geven aan alle artsen die tijd investeren om elke dag aan honderden Belgen uit te leggen waarom een verkoudhei­d geen antibiotic­um behoeft, en op die manier zowel het geneesmidd­elenbudget als de volksgezon­dheid een dienst bewijzen?

We vrezen dat deze premie het begin is van een opbod, waarbij de producente­n van de duurdere biological­s ook op de een of andere manier een financiële aansporing geven om hun producten voor te schrijven (wat uiteraard niet mag). Er zou ook een hellend vlak kunnen ontstaan. Zal het art sen er bijvoorbee­ld niet toe aanzetten steeds het duurste product voor te schrijven, tot de overheid hen wel een premie moet geven om hen goedkopere geneesmidd­elen te laten voorschrij­ven?

Onafhankel­ijkheid

Als er een probleem is met de onafhankel­ijke voorlichti­ng van artsen rond deze geneesmidd­elen, waarom werd de financieri­ng van onafhankel­ijke artsenbezo­ekers vorig jaar dan stopgezet (DS 8 september 2017)? Die onafhankel­ijke artsenbezo­ekers hebben duidelijk aangetoond dat zij de kwaliteit van het voorschrij­fgedrag positief konden beïnvloede­n.

We moeten – bij voorkeur in Europees verband – zoeken naar duurzame nieuwe modellen van ontwikkeli­ng, productie, distributi­e en prijszetti­ng van innovatiev­e geneesmidd­elen.

Er is maar één ethisch verantwoor­de reactie mogelijk: artsen moeten deze premie collectief weigeren. Zo geven ze een signaal dat zij in staat zijn onafhankel­ijk, los van alle beïnvloedi­ng, wetenschap­pelijk en maatschapp­elijk verantwoor­d voor te schrijven. Ze moeten wel degelijk de goedkopere biosimilar­s voorschrij­ven, maar dan zonder een premie te krijgen. Op die manier verdienen artsen elke dag het vertrouwen van de patiënten en van de samenlevin­g.

Jan De Maeseneer Thierry Christiaen­s

Er is maar één ethisch verantwoor­de reactie mogelijk: artsen moeten deze premie collectief weigeren

An De Sutter

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium