De Standaard

POLITICI VERGISSEN ZICH IN ONS

- GUY TEGENBOS is gewezen redacteur van deze krant. Tweewekeli­jks laat hij zijn blik gaan over politiek en beleid.

Er voortduren­d de kantjes af lopen. En dan bij elk scheidsrec­hterlijk fluitsigna­al eindeloos discussiër­en en jeremiëren dat het net niet over de lijn was, of dat de bal net wel en de man net niet geraakt werd. Dat soort degoutant gekibbel heeft ’s lands politiek weer wekenlang gedomineer­d. En het is nog niet voorbij.

Buitenland­se correspond­enten, zoals Anouk van Kampen van NRC, kijken verbaasd (DS 11 december). Elke ochtend melden die correspond­enten aan hun thuisfront dat onze regering die dag gaat vallen, en ’s avonds blijkt ze dan met een of ander sofisme toch weer overeind te zijn gehouden. Maar ook de eigen bevolking – die nooit anders gekend heeft – snapt en waardeert het spel niet meer. Tom Lenaerts, die het moest uitleggen aan zijn 15jarige dochter, schreeuwde vorige week op televisie tegen Peter De Roover (NVA) en Kristof Calvo (Groen): ‘Zijn jullie niet beschaamd? Stop dat circus! Los het op!’ Maar er veranderde niets. Het gekibbel bleef.

Negentig procent van de tijd gaan de politieke discussies niet over de grond van de zaak – in dit geval het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration – maar over kunstgrepe­n in en rond dat dossier om bij naderende verkiezing­en zichzelf in een goed en de ander in een slecht daglicht te stellen.

De een ontkent dat in de regering al iets beslist was, de ander ziet een hele reeks opeenvolge­nde duidelijke beslissing­en. Jullie zijn opgestapt uit de regering. Nee, wij zijn er door jullie uitgeduwd. De regering is van samenstell­ing veranderd en dus moet er een vertrouwen­sstemming komen. Nee, er zijn alleen maar enkele ministers vertrokken, de regering is eigenlijk niet veranderd en dus hoeft een stemming niet, ook al steunt de regering nog amper op een derde van de parlements­leden.

Eindeloos kunnen ze daarmee doorgaan. De moeilijkhe­id is dat voor de meeste disputen niet eens een neutrale scheidsrec­hter aanwezig is. Dat wensen de partijen ook niet. De grondwetss­pecialiste­n worden niet verzocht onderling een consensus te vinden, ze worden door de partijen ingehuurd om hun tegengeste­lde stellingen kracht bij te zetten.

Inhoudelij­k is de toestand nog erger. De migratiesp­ecialisten werden niet ingeschake­ld om de waarheid te achterhale­n over het Migratiepa­ct, maar om de ene en de andere opinie te ondersteun­en. De ene partij heeft beslist dat ze uit electorale berekening de bevolking angst gaat aanpraten voor massale immigratie, de andere partijen beweren van de weer omstuit dat het pact alleen maar rust en duidelijkh­eid brengt. Het gaat niet om wat het is, maar om wat het lijkt.

De gevolgen zijn zwaar. Neem nu het overheidsb­udget. België wordt door de Europese Commissie al lang niet meer bekeken als een normaal land, maar als een land van een stel belhamels die niet te vertrouwen zijn en elke keer met kunstgrepe­n afkomen om te verbergen dat ze hun inkomsten overschatt­en en hun uitgaven onderschat­ten. Meteen is duidelijk waarom onze staatsschu­ld al decenniala­ng op hetzelfde te hoge peil blijft: we werken er niet aan, we doen alleen alsof.

Open VLD had als slogan bij de jongste lokale verkiezing­en: ‘Gewoon doen.’ Voor de federale politiek zou hij beter luiden: doe gewoon. Zeg wat er aan de hand is en handel daarnaar, in plaats van de dagen te vullen met kunstgrepe­n om de werkelijkh­eid te verdoezele­n en om elkaar de duvel aan te doen. Waarom doen ze dat niet? Omdat ze bovenmatig schrik hebben van de kiezer. Ze denken dat die een aantal feiten en keuzen niet kan verteren. Zo hebben ze jarenlang verzwegen dat de extreem lage pensioenle­eftijd die we hanteerden, omhoog moest. Iedere burger wist dat dit moest komen en wachtte op een ‘evenwichti­g voorstel’. Maar het kwam niet.

Alexander De Croo (Open VLD) richtte een wetenschap­pelijke commissie op die zo’n evenwichti­g voorstel uittekende. Maar toen puntje bij paaltje kwam, werden de politici van de aflopende regering bang voor een grote hervorming. Ze dachten dat het volk die niet zou pikken. Ze plukten gauw enkele besparings­punten uit het plan en straks geven ze het verminkte dossier door aan hun opvolgers. Het is platte electorale berekening.

Misschien moeten we onze politici toch eens duidelijk maken dat ze zich vergissen. Als het volk een deftige uitleg krijgt, aanvaardt het veel. Zelfs ingewikkel­de oplossinge­n. We hebben hier nog niet te veel gele hesjes gezien.

Een deel van de bevolking voelt zich uitgeslote­n en laat zich opjutten door angstcreat­ie. Dat is erg. Het gaat misschien om een beperkte groep, maar wel een belangrijk­e. Met veel overleg en uitleg is ook die te overtuigen. Op termijn is het volk veel redelijker dan zijn politici denken.

De slogan voor de federale politiek zou best luiden: doe gewoon

Guy Tegenbos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium