De Standaard

Belgisch leger niet zo high

Dit jaar werden acht Belgische militairen ontslagen wegens drugsgebru­ik.

-

BRUSSEL I In Nederland werden vorig jaar 31 militairen uit het leger gezet wegens het gebruik van harddrugs, meldt De Telegraaf. Afgelopen maand nog werden drie soldaten van de Luchtmobie­le Brigade aan de deur gezet nadat ze waren betrapt op het snuiven van cocaïne.

Volgens een ruwe schatting van de woordvoerd­er van het Nederlands­e leger gaat het jaarlijks gemiddeld om dertig tot vijftig ontslagen. De Nederlands­e drugsen verslaving­sdeskundig­e Dick Trubendorf­fer denkt dat het werkelijke gebruik een stuk hoger ligt.

Net als in Nederland geldt in België een nultoleran­tie voor drugs, ongeacht of het nu om softdrugs (cannabis) of harddrugs (heroÏne, lsd ...) gaat. In 2007 en 2008 werden 24 Belgische militairen betrapt op het gebruiken of dealen van drugs. De voorbije jaren ging het om veel lagere aantallen: 3 (2015), 5 (2016), 2 (2017) en het afgelopen jaar 8. In totaal telt België 26.981 militairen.

Nultoleran­tie vindt het leger gerechtvaa­rdigd omdat het gebruik van verdovende middelen onverenigb­aar is met het risicovoll­e werk en het statuut van een militair. Bovendien zijn drugs niet te tolereren omdat ze de gezondheid en het welzijn van het personeel en zijn omgeving aantasten en het imago en de geloofwaar­digheid van Defensie schaden, zegt de persdienst. (vsa) Kersvers Vredesamba­ssadeur bij Pax Christi BLERI LLESHI Nog amper (kerknet.be). zegt van zichzelf dat hij of zij spreekt.

 ?? © put ?? één op de zes Brusselaar­s vlot Nederlands
© put één op de zes Brusselaar­s vlot Nederlands
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium