De Standaard

Hooligans en (extreem)rechtse studenten samen tegen ‘Marrakech’

Ondanks een verbod komt de ‘Mars tegen Marrakech’ toch naar Brussel – met hooligans in zijn kielzog. ‘Haal de migranten binnen. Zij lopen zware risico’s.’

-

BRUSSEL I ‘De gewone burger is het beu. Niet alleen het Migratiepa­ct van Marrakech, maar ook deze totalitair­e maatregel van de Brusselse overheid, die onze vrije meningsuit­ing wil inperken’, zegt de preses van de studentenv­ereniging KVHV, Filip Brusselman­s. Hij treedt op als woordvoerd­er van de ‘Mars tegen Marrakech’.

Die ‘mars’ wordt georganise­erd door Dries Van Langenhove en zijn radicaal rechtse studentenv­ereniging Schild & Vrienden, samen met NSV, KVHV, Voorpost en de Vlaams Belang Jongeren. Ze hopen er de onderteken­ing van het VNMigratie­pact – ‘een Trojaans paard’ – mee tegen te houden. De manifestat­ie werd door de Brusselse overheid verboden, ‘wegens het risico voor de openbare orde’. Maar de organisato­ren trekken zich daarvan niets aan. ‘Zondag vertrekken vanuit verschille­nde centrumste­den bussen naar de hoofdstad. Ze zullen ons de mond niet snoeren’, zegt Brusselman­s.

Geen ‘bruine mars’

Samen met de jongerenve­renigingen komt ook de Football Lads Alliance (FLA) naar Brussel. Dat is een vereniging van harde supporters­kernen – dezelfde die in maart 2016 aan de basis lag van rel len aan de Beurs. ‘Zelfde dresscode als vorige keer: zwart, geen clubkleure­n’, luidt het op Facebook.

Rudi Vervoort (PS), ministerpr­esident van het Brussels Gewest, besliste de mars te verbieden omdat er ‘geen sprake kan zijn van een bruine mars in de straten van Brussel’. ’De politiedie­nsten zullen alles in het werk stellen om dat besluit uit te voeren.’ Hoe ze dat precies zullen doen, en of er net zoals vorige week bij de betoging van de ‘gele hesjes’ preventief aanhouding­en zullen gebeuren ‘zit nog in de studiefase’.

Het Burgerplat­form voor Overnachti­ngen, dat transmigra­nten aan een slaapplaat­s helpt, treft alvast maatregele­n en wil zondag alle migranten van de straat halen – ‘anders lopen ze zware risico’s’. (poj)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium