De Standaard

Lopende projecten kunnen voortgaan, nieuwe investerin­gen worden extra onder een vergrootgl­as gehouden Het land blijft draaien, ook zonder begroting

Ook als de begroting volgende week geen fiat krijgt, blijven gepensione­erden hun pensioen ontvangen en gaat de derde fase van de taxshift in.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I ‘De stemming over de begroting donderdag is het moment van de waarheid’, zei premier Charles Michel (MR) gisteren in de marge van de Europese top. Toch als het dinsdag al niet tot een vertrouwen­sstemming komt over zijn minderheid­sregering. Michel probeert nog altijd de NVA te overtuigen de begroting mee goed te keuren. De vorige meerderhei­d – met de NVA – gaf de begroting in de commissie Financiën al groen licht. Maar de NVA legt de lat hoog om de minderheid­sregering verder te steunen.

Maar wat als de begroting niet goedgekeur­d raakt? Dan zal u daar als burger niet meteen veel van voelen. In dat geval komt ons land terecht in het systeem van de voorlopige twaalfden. De overheid kan dan volgend jaar elke maand een twaalfde uitgeven van de totale uitgaven van 2018. In principe geeft het parlement de overheid daarvoor in eerste instantie drie maanden de toestemmin­g. Die toestemmin­g wordt verlengd indien nodig.

De administra­ties blijven draaien, maar zonder een echte begroting zijn bijvoorbee­ld nieuwe aanwerving­en in Justitie, die voor 2019 voorzien waren, niet mogelijk. Het systeem van voorlopige twaalfden zet ook een rem op de investerin­gen. Lopende projecten kunnen voortgaan maar nieuwe investerin­gen worden extra onder een vergrootgl­as gehouden. Zou zou een aantal investerin­gen in Defensie in het gedrang kunnen komen.

De werklooshe­idsuitkeri­ngen, pensioenen en ziekteuitk­eringen worden gewoon doorbetaal­d, ook als het aantal werklozen zou toenemen. Ze blijven zelfs geïndexeer­d. De sociale zekerheid vormt een eigen systeem met eigen inkomsten en uitgaven, weliswaar aangevuld met geld uit de algemene pot.

Nettoloon omhoog

De uitgaven worden in toom gehouden, de inkomsten mogen binnenstro­men. Ook zonder goedgekeur­de begroting heeft de fiscus – zoals elk jaar – via een Financiewe­t de toestemmin­g om belastinge­n te innen. Dat gebeurt volgens de op dat ogenblik van kracht zijnde wetgeving. Dus ook zonder begroting, gaat volgend jaar de derde fase van de taxshift in. Die werd eind 2015 al goedgekeur­d. Daardoor zal het nettoloon voor een deel van de werkende bevolking in 2019 opnieuw wat omhoog gaan dankzij een hogere belastingv­rije som en doordat een groter stuk van het inkomen dan valt onder een lager belastingt­arief.

Ook de hervorming van de ven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium