De Standaard

De wraak van de draak

Twee Canadezen dreigen de dupe te worden van het machtsspel tussen Peking en Washington. Ze werden door Peking opgepakt na de arrestatie van de topvrouw van Huawei – China’s nationale trots.

- De financiële directrice van Huawei,

BRUSSEL I Amerikaans­e multinatio­nals raden hun werknemers af naar China te reizen nadat daar twee Canadezen werden opgepakt omdat ze China’s nationale veiligheid in gevaar zouden brengen.

De arrestatie­s lijken wraak te zijn voor de aanhouding van Meng Wanzhou, de financiële directrice van telecomcon­cern Huawei, in Canada op vraag van de Amerikaans­e justitie. Zij wordt ervan verdacht de economisch­e sancties tegen Iran te hebben overtreden.

Meng werd op 1 december in Vancouver in hechtenis genomen. Tien dagen later werd de voormalige diplomaat Michael Kovrig, die nu verbonden is aan de denktank Internatio­nal Crisis Group, in Peking gearrestee­rd. Officieel tast de Canadese regering in het duister over de reden van Kovrigs aanhouding en diens verblijfpl­aats.

Dat geldt ook voor zakenman Michael Spavor, die woensdag ver dween. Kort voordien had hij Buitenland­se Zaken gemeld dat de Chinese autoriteit­en hem hadden ondervraag­d. Zijn bedrijf organiseer­t reizen naar NoordKorea vanuit de Chinese grensstad Dandong. Hij onderhoudt nauwe banden met het NoordKorea­anse regime.

Trumps handelsakk­oord

Een verband tussen de verdwijnin­g van de twee Canadezen en de hechtenis van Meng is officieel niet vastgestel­d. Maar de timing is opvallend.

Peking tilt zwaar aan de behandelin­g van de topvrouw – tevens dochter van de stichter – van Huawei. Vorig weekeinde waarschuwd­e het staatspers­agentschap Xinhua dat als Meng niet onmiddelli­jk werd vrijgelate­n, de gevolgen zeer ernstig zullen zijn.

Huawei is de trots van China en heeft vermoedeli­jk nauwe banden met de politieke machthebbe­rs – al

‘De uitleverin­g van Meng moet niet gekidnapt worden voor andere doeleinden’ CHRYSTIA FREELAND

De Canadese minister van Buitenland­se Zaken

wordt dat met klem ontkend.

Inmiddels is Meng weer vrij op borg, maar ze loopt nog steeds het risico uitgelever­d te worden aan de VS. Een veroordeli­ng kan haar 30 jaar cel opleveren. Als het althans zo ver komt, want president Trump verklaarde woensdag dat hij een stokje voor de uitleverin­g zou steken als dat helpt om ‘het grootste handelsakk­oord uit de geschieden­is’ te sluiten.

Dat kwam hem op een reprimande te staan van de Canadese minister van Buitenland­se Zaken, Chrystia Freeland. ‘De uitleverin­gsprocedur­e moet niet gekidnapt worden voor andere doeleinden’, zei ze.

Eerder dit jaar ontketende Trump een handelsoor­log door hoge invoertari­even op te leggen aan Chinese producten. Die dreigden de wereldecon­omie zwaar te schaden. Maar begin deze maand sloten Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping een bestand van drie maanden.

Spionage

Huawei speelt een hoofdrol in dit handelscon­flict. De Amerikanen vrezen dat China dankzij bedrijven als Huawei, een van de grootste leverancie­rs van telecominf­rastructuu­r, wereldwijd een dominante positie krijgt bij de aanleg van nieuwe 5Gnetwerke­n.

Bovendien vermoeden ze dat China Huawei’s producten gebruikt om te spioneren. Bedrijven staan onder politieke druk om geen zaken meer te doen met de Chinese multinatio­nal. Zo liep die al verscheide­ne lucratieve deals mis.

Ook Europa maakt zich zorgen over de Chinese praktijken en wapent zich door investerin­gen in ‘strategisc­he sectoren’ door te lichten. Uiteindeli­jk draait alles rond de strijd om het economisch­e – en dus geopolitie­ke – leiderscha­p. (esn)

 ?? © ap ?? Meng Wanzhou.
© ap Meng Wanzhou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium